Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag ook in beroep geoordeeld dat Richard Taxquet destijds geen eerlijk proces heeft gekregen.

Ons land werd begin 2009 door het EHRM veroordeeld na een klacht van Taxquet, die in 2004 werd veroordeeld voor de moord op de PS-politicus André Cools in 1991. Reden was dat de volksjury niet motiveerde waarom ze Taxquet schuldig achtte.

Dat legde een bom onder de assisenprocedure in België. Een aantal uitspraken in assisenzaken werd wegens gebrek aan een motivering geannuleerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met het proces tegen Marcel Habran, de peetvader van de Luikse onderwereld.

Daarop werkte de regering een hervorming van de assisenprocedure uit. Intussen ging de Belgische staat in beroep tegen het arrest-Taxquet van de EHRM.

Taxquet in Cassatie

Dinsdag velde het EHRM een arrest in beroep. Daaruit blijkt dat België weer ongelijk krijgt. Het hof oordeelde dat Taxquet bij zijn veroordeling destijds onvoldoende garanties kreeg opdat hij zou begrijpen waarom hij precies werd veroordeeld.

Het arrest stelt het Belgische systeem van de volksjury niet in vraag, maar vraagt wel de nodige procedurele garanties die een goed begrip van het verdict mogelijk maken. Het ontbreken van een motivering is volgens het EHRM op zich niet voldoende om te spreken van een onrechtvaardig proces, op voorwaarde dat die garanties voorzien zijn.

België moet Taxquet naast de proceskosten 4.000 euro morele schadevergoeding betalen. Na de beslissing van het EHRM kondigden de advocaten van Taxquet dinsdag aan dat ze cassatieberoep aantekenen tegen de veroordeling van hun client door het assisenhof in 2004.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag ook in beroep geoordeeld dat Richard Taxquet destijds geen eerlijk proces heeft gekregen.Ons land werd begin 2009 door het EHRM veroordeeld na een klacht van Taxquet, die in 2004 werd veroordeeld voor de moord op de PS-politicus André Cools in 1991. Reden was dat de volksjury niet motiveerde waarom ze Taxquet schuldig achtte. Dat legde een bom onder de assisenprocedure in België. Een aantal uitspraken in assisenzaken werd wegens gebrek aan een motivering geannuleerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met het proces tegen Marcel Habran, de peetvader van de Luikse onderwereld.Daarop werkte de regering een hervorming van de assisenprocedure uit. Intussen ging de Belgische staat in beroep tegen het arrest-Taxquet van de EHRM.Taxquet in CassatieDinsdag velde het EHRM een arrest in beroep. Daaruit blijkt dat België weer ongelijk krijgt. Het hof oordeelde dat Taxquet bij zijn veroordeling destijds onvoldoende garanties kreeg opdat hij zou begrijpen waarom hij precies werd veroordeeld.Het arrest stelt het Belgische systeem van de volksjury niet in vraag, maar vraagt wel de nodige procedurele garanties die een goed begrip van het verdict mogelijk maken. Het ontbreken van een motivering is volgens het EHRM op zich niet voldoende om te spreken van een onrechtvaardig proces, op voorwaarde dat die garanties voorzien zijn. België moet Taxquet naast de proceskosten 4.000 euro morele schadevergoeding betalen. Na de beslissing van het EHRM kondigden de advocaten van Taxquet dinsdag aan dat ze cassatieberoep aantekenen tegen de veroordeling van hun client door het assisenhof in 2004.