'België ontsnapte nipt aan vliegramp tijdens stroompanne'

14/03/16 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Tijdens de stroompanne afgelopen jaar is België nipt ontsnapt aan een vliegramp, stellen twee luchtverkeersleiders. Iets wat Belgocontrol ontkent.

'België ontsnapte nipt aan vliegramp tijdens stroompanne'

© Belga

Tijdens de stroompanne bij luchtverkeersleider Belgocontrol op 27 mei vorig jaar, is volgens Belgocontrol het vliegverkeer in het Belgische luchtruim nooit in gevaar geweest. "Dat bevestigt een uitgebreid rapport van de SMU (Safety Management Unit) dat naar aanleiding van het incident werd opgesteld", aldus de luchtverkeersleider in een persbericht. In De Morgen stellen twee anonieme luchtverkeersleiders van Belgocontrol dat tijdens de stroompanne België aan een vliegramp is ontsnapt.

Belgocontrol wijst erop dat van elk incident in het vliegverkeer een rapport wordt opgesteld, dus ook na de stroompanne. Dat rapport van de SMU "stelt duidelijk dat er op geen enkel moment vliegtuigen in gevaar zijn geweest", klinkt het. "De minimale scheiding tussen de vliegtuigen die zich op dat moment in het Belgisch luchtruim bevonden, was op elk moment verzekerd."

Vliegramp vermeden

De luchtverkeersleider wijst nog op de maatregelen die genomen zijn vorig jaar. Om soortgelijke incidenten te vermijden, zijn onder andere de elektrische installaties aangepast, verbeterd en opnieuw gecertifieerd. Ook zijn procedures bijgewerkt.

Belgocontrol beklemtoont dat de veiligheid van het luchtverkeer "altijd voorop staat in alle aspecten van de bedrijfsorganisatie". "Zo is ook een volledig investeringsprogramma in mensen en infrastructuur lopende."

In De Morgen spreken twee luchtverkeersleiders van Belgocontrol anoniem over de gebeurtenissen tijdens stroompanne. Volgens hen is die dag een vliegramp in ons land vermeden. (Belga/AVE)

Onze partners