België neemt tot 15 migranten over van reddingsschip Lifeline

27/06/18 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:17

Bron: Belga

Het schip met meer dan 230 migranten kon dagenlang nergens aanmeren, tot Malta uiteindelijk inbond en de Lifeline toestemming gaf aan te meren.

België neemt tot 15 migranten over van reddingsschip Lifeline

De Lifeline © Belga

Ons land zal maximum vijftien migranten van de Lifeline opnemen. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op twitter. Hij zegt ook dat het om een eenmalige operatie gaat.

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline mag met zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten een Maltese haven binnenlopen. De Maltese premier Joseph Muscat zei dat België en nog zeven landen migranten zullen opnemen.

Staatssecretaris Francken bevestigt nu dat ons land een aantal migranten zal opnemen. 'We zijn een loyale partner en zullen Malta helpen'. Francken zegt wel dat het om een 'éénmalige ad hoc operatie' gaat. Ons land neemt maximaal vijftien mensen op uit landen met een hoge erkenningsgraad. De staatssecretaris wil blijven werken aan een structurele oplossing, klinkt het op zijn kabinet. Het gaat dan vooral om opvang in de eigen regio.

Malta is intussen een juridische procedure gestart tegen het ngo-schip, om na te gaan of er een link bestaat met mensensmokkelaars.

Onze partners