BBC: 'Belgische rel rond Chinese pandadiplomatie'

De komst van twee Chinese pandaberen naar Wallonië doet de spanningen tussen de taalgemeenschappen in België weer oplaaien, weet de BBC.

'Vele inwoners van Vlaanderen zijn woedend over deze beslissing. De rel haalde de voorpagina's van de kranten nadat Zuhal Demir, lid van de separatistische partij N-VA premier Di Rupo ervan beschuldigde dat hij is tussengekomen om er voor te zorgen dat de dieren naar Wallonië gaan.'

De BBC citeert op haar website ook een misnoegde Ilse Segers, woordvoerder van de Zoo van Antwerpen: 'De eerste minister had ons in dit dossier moeten steunen.'

'De spanningen tussen de twee taalgemeenschappen lopen soms hoog op in België. Er zijn al vele regeringen door gevallen. Het land is vaak ten prooi aan politieke instabiliteit,' zo geeft de BBC nog enig historisch perspectief mee.

NOS: 'Pandarel in België'

De heisa rond de pandaberen is ook de Nederlandse media niet ontgaan. Onder de titel 'Pandarel in België' maakt de NOS melding van het feit dat de N-VA premier Di Rupo ervan beschuldigt zijn politieke contacten te gebruiken om de dieren naar Wallonië te halen. 'Elio Di Rupo maakt een politieke keuze, geen objectieve,' zo citeert de omroep N-VA-kamerlid Zuhal Demir. 'Hij gedraagt zich niet als premier van alle Belgen.'

De NOS meldt verder dat Di Rupo ontkent dat hij Wallonië voortrekt.

China Daily: 'Werken aan pandaverblijf al begonnen'

'China en België hebben een samenwerkingsakkoord getekend voor het kweken van reuzenpanda's, tijdens een ontmoeting tussen premier Li Keqiang en zijn ambtsgenoot Elio Di Rupo,' zo meldt de China Daily. Hier geen woord over een communautaire of politieke rel.

De krant weet wel dat er allicht vrijdag een persconferentie wordt gegeven met meer details over de inhoud van het akkoord en dat Pairi Daizi eerder dit jaar al begonnen is met de bouw van een verblijf voor de panda's.

BBC: 'Belgische rel rond Chinese pandadiplomatie' De komst van twee Chinese pandaberen naar Wallonië doet de spanningen tussen de taalgemeenschappen in België weer oplaaien, weet de BBC. 'Vele inwoners van Vlaanderen zijn woedend over deze beslissing. De rel haalde de voorpagina's van de kranten nadat Zuhal Demir, lid van de separatistische partij N-VA premier Di Rupo ervan beschuldigde dat hij is tussengekomen om er voor te zorgen dat de dieren naar Wallonië gaan.' De BBC citeert op haar website ook een misnoegde Ilse Segers, woordvoerder van de Zoo van Antwerpen: 'De eerste minister had ons in dit dossier moeten steunen.' 'De spanningen tussen de twee taalgemeenschappen lopen soms hoog op in België. Er zijn al vele regeringen door gevallen. Het land is vaak ten prooi aan politieke instabiliteit,' zo geeft de BBC nog enig historisch perspectief mee. NOS: 'Pandarel in België' De heisa rond de pandaberen is ook de Nederlandse media niet ontgaan. Onder de titel 'Pandarel in België' maakt de NOS melding van het feit dat de N-VA premier Di Rupo ervan beschuldigt zijn politieke contacten te gebruiken om de dieren naar Wallonië te halen. 'Elio Di Rupo maakt een politieke keuze, geen objectieve,' zo citeert de omroep N-VA-kamerlid Zuhal Demir. 'Hij gedraagt zich niet als premier van alle Belgen.' De NOS meldt verder dat Di Rupo ontkent dat hij Wallonië voortrekt. China Daily: 'Werken aan pandaverblijf al begonnen' 'China en België hebben een samenwerkingsakkoord getekend voor het kweken van reuzenpanda's, tijdens een ontmoeting tussen premier Li Keqiang en zijn ambtsgenoot Elio Di Rupo,' zo meldt de China Daily. Hier geen woord over een communautaire of politieke rel. De krant weet wel dat er allicht vrijdag een persconferentie wordt gegeven met meer details over de inhoud van het akkoord en dat Pairi Daizi eerder dit jaar al begonnen is met de bouw van een verblijf voor de panda's.