Het is de eerste keer dat ons land zo'n centrum opricht. Tot nu toe verbleven uitgeprocedeerde asielzoekers in de "gewone" opvangcentra en hadden ze enkele dagen om België te verlaten. Zij woonden dus tussen de asielzoekers die nog geen uitsluitsel hadden gekregen over hun aanvraag en werden voor hun terugkeer begeleid door dezelfde mensen die hen hadden opgevangen.

De regering wil nu een strikte scheiding maken tussen de centra (en het personeel) die asielzoekers opvangen en de centra waar ze moeten wachten op hun terugkeer, zo meldt De Morgen.

Protest

In eerste instantie gaat het nog om een proefproject. Tijdens dit project zullen er in het centrum alleen maar alleenstaanden verblijven, geen gezinnen met kinderen. Als het project slaagt, wordt het centrum opengesteld voor een breder publiek. Voorlopig zal ook voorrang gegeven worden aan afgewezen asielzoekers uit de Balkan.

Het centrum komt in een leegstaand gebouw dat in bezit is van de Regie der Gebouwen op enkele tientallen kilometers van Brussel zodat de luchthaven van Zaventem vlot bereikbaar is. De meeste uitgewezen asielzoekers zullen België immers per vliegtuig verlaten. Het gebouw kan 70 mensen huisvesten. Meer details over de precieze locatie van het centrum wil de regering niet kwijt, omdat de inplanting van een asielcentrum altijd een storm van protest uitlokt bij de omwonenden. (Belga/TE)

Het is de eerste keer dat ons land zo'n centrum opricht. Tot nu toe verbleven uitgeprocedeerde asielzoekers in de "gewone" opvangcentra en hadden ze enkele dagen om België te verlaten. Zij woonden dus tussen de asielzoekers die nog geen uitsluitsel hadden gekregen over hun aanvraag en werden voor hun terugkeer begeleid door dezelfde mensen die hen hadden opgevangen. De regering wil nu een strikte scheiding maken tussen de centra (en het personeel) die asielzoekers opvangen en de centra waar ze moeten wachten op hun terugkeer, zo meldt De Morgen. Protest In eerste instantie gaat het nog om een proefproject. Tijdens dit project zullen er in het centrum alleen maar alleenstaanden verblijven, geen gezinnen met kinderen. Als het project slaagt, wordt het centrum opengesteld voor een breder publiek. Voorlopig zal ook voorrang gegeven worden aan afgewezen asielzoekers uit de Balkan. Het centrum komt in een leegstaand gebouw dat in bezit is van de Regie der Gebouwen op enkele tientallen kilometers van Brussel zodat de luchthaven van Zaventem vlot bereikbaar is. De meeste uitgewezen asielzoekers zullen België immers per vliegtuig verlaten. Het gebouw kan 70 mensen huisvesten. Meer details over de precieze locatie van het centrum wil de regering niet kwijt, omdat de inplanting van een asielcentrum altijd een storm van protest uitlokt bij de omwonenden. (Belga/TE)