De Belgische premier Charles Michel heeft woensdag tijdens een bezoek aan Rabat de samenwerking met Marokko versterkt. Zo willen beide landen een akkoord sluiten over de uitwisseling van digitale vingerafdrukken, zoals Knack eerder al berichtte. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reisden mee naar Marokko.

Elke Marokkaanse burger moet vanaf zijn 18de digitale vingerafdrukken laten registreren. Daar kan België zijn voordeel mee doen in de strijd tegen illegale immigratie. Sommige mensen zonder papieren doen zich voor als Marokkaan om uitwijzing te vermijden en Marokkanen verklaren soms dat ze Syriër of Irakees zijn om met een vluchtelingenstatuut in België te kunnen blijven.

In de ogen van de Belgische autoriteiten is de samenwerking op dit vlak voor verbetering vatbaar. Belgische vragen om informatie worden laat of niet beantwoord. Het nieuwe akkoord moet dat veranderen. De teksten zijn klaar en een "memorandum of understanding" is bijna afgerond.

Het akkoord wordt in april in Brussel ondertekend. Dan zou een antwoord binnen een bestek van 45 dagen moeten volgen. Jambon en Francken ontmoetten maandag minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Hassad. Michel sprak met zijn ambtgenoot Abdel Ilah Benhiram.

"We hebben vastgesteld dat we onze samenwerking op verscheidene domeinen kunnen versterken", zo verwees de premier onder meer naar de strijd tegen terrorisme en radicalisering. "Ons partnerschap is niet voldoende. We hebben nood aan meer samenwerking op economisch en professioneel vlak, maar ook inzake politie", beaamde Benhiram. (Belga/SD)

Elke Marokkaanse burger moet vanaf zijn 18de digitale vingerafdrukken laten registreren. Daar kan België zijn voordeel mee doen in de strijd tegen illegale immigratie. Sommige mensen zonder papieren doen zich voor als Marokkaan om uitwijzing te vermijden en Marokkanen verklaren soms dat ze Syriër of Irakees zijn om met een vluchtelingenstatuut in België te kunnen blijven. In de ogen van de Belgische autoriteiten is de samenwerking op dit vlak voor verbetering vatbaar. Belgische vragen om informatie worden laat of niet beantwoord. Het nieuwe akkoord moet dat veranderen. De teksten zijn klaar en een "memorandum of understanding" is bijna afgerond.Het akkoord wordt in april in Brussel ondertekend. Dan zou een antwoord binnen een bestek van 45 dagen moeten volgen. Jambon en Francken ontmoetten maandag minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Hassad. Michel sprak met zijn ambtgenoot Abdel Ilah Benhiram. "We hebben vastgesteld dat we onze samenwerking op verscheidene domeinen kunnen versterken", zo verwees de premier onder meer naar de strijd tegen terrorisme en radicalisering. "Ons partnerschap is niet voldoende. We hebben nood aan meer samenwerking op economisch en professioneel vlak, maar ook inzake politie", beaamde Benhiram. (Belga/SD)