Belgen overschatten aantal moslims in ons land

Moslims in de Noord-Afrikaanse landen bidden heel regelmatig. © iStockphoto

De perceptie van de Belg stemt niet altijd overeind met de realiteit, zo blijkt uit onderzoek. Zo denkt de Belg verkeerdelijk dat 1 op 4 Belgen moslim is.

Uit de meest recente Perils of Perception-studie van het internationaal marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat de publieke opinie op het gebied van belangrijke maatschappelijke thema’s vaak ver afstaat van de werkelijkheid.

Zo maken de Belgen een grote overschatting als het komt op de proportie moslims in ons land – we denken dat bijna 1 op 4 Belgen moslim is, terwijl dit in de realiteit slechts 7% blijkt te zijn. Onze gok naar het aantal moslims is dus ruim drie keer groter dan de werkelijkheid.

Als we kijken naar onze buurlanden dan wijkt enkel in Frankrijk de publieke opinie nog verder af van de realiteit. In Duitsland is de overschatting van dezelfde grote-orde als in België. In Nederland is er ook een overschatting maar is deze iets kleiner (19% geschat ten opzichte van 6% in realiteit).

Belgen overschatten aantal moslims in ons land

Als de Belgen gevraagd werden naar het aantal moslims in 2020 in ons land dan komen we zelfs op een verwachte verhouding van 1 op 3. Opnieuw een enorme overschatting want de effectieve stijging zou 0,5% bedragen waardoor we op een proportie van 7,5% komen.

Gezondheid

Ook op andere vlakken overschatten de Belgen de werkelijkheid. Zo denken de Belgen dat 22% van het Bruto Binnenlands Product uitgegeven wordt aan onze gezondheid door de overheid. De effectieve proportie is echter slechts de helft en bedraagt 10,6% van ons BBP.

Het aantal Belgen dat eigenaar is van een woning wordt dan weer onderschat. Belgen denken dat 1 op de 2 landgenoten een woning in zijn of haar bezit heeft. De realiteit toont echter aan dat zelfs 63% van de Belgen de fiere eigenaar van een woning mag genoemd worden.

Anderzijds hebben de Belgen wel een heel goed beeld over de toenemende ongelijkheid in de wereld. Belgen schatten dat de minst welvaren 70% van de Belgen 26 procent van de totale welvaart bezitten. In werkelijkheid is dat 25 procent. We zijn een van de weinige landen (samen met Groot-Britanië & Australië) die hierover een goed beeld heeft.

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden de Belgen tot slot niet zien aankomen. 74% van de Belgen had verwacht dat Hillary Clinton de eindoverwinning zou binnenhalen, slechts 10% had het bij het juist einde.

Volgens Ipsos zijn er aantal verklaringen voor deze misvattingen die bij de Belgen leven. Een ervan is dat thema’s die veel aandacht krijgen en waarover mensen zich zorgen maken vaak worden uitvergroot. De uitdaging is om deze percepties ‘juister’ te krijgen, aldus de onderzoekers. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content