'Blijf in uw kot', het is hét devies om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. De Nationale Veiligheidsraad legde de bevolking dan ook strenge maatregelen op: mensen moeten waar mogelijk van thuis uit werken en verplaatsingen zijn enkel nog toegelaten om bijvoorbeeld boodschappen te doen of om even te bewegen in de buitenlucht. De maatregelen lijken goed te worden opgevolgd.

Uit de eerste metingen van de 'Data against Corona Taskforce' onder leiding van minister De Backer blijkt dat de Belgen gemiddeld 79 procent van de tijd binnen hun eigen postcode blijven. Het aantal verplaatsingen buiten die postcode is de afgelopen maand met gemiddeld meer dan 54 procent gedaald.

De Backer werkt voor die cijfers samen met telecomoperatoren, die geaggregeerde en dus anonieme gegevens verstrekken. Geen enkele naam, adres of telefoonnummer wordt verwerkt en er wordt over gewaakt dat de gegevens op geen enkele manier terug te traceren zijn naar een individu, benadrukt zijn kabinet. 'Deze unieke samenwerking met de telecomoperatoren geeft ons interessante inzichten op een privacyconforme manier', aldus De Backer.

'Ik ben tevreden met deze gezamenlijke inspanning van de gehele Belgische bevolking om het coronavirus te overwinnen', zegt de minister, maar het is belangrijk om de richtlijnen te blijven opvolgen. 'Zoals mijn collega Maggie De Block zegt: we hebben het virus bij zijn nekvel en we mogen nu niet lossen. Dat betekent dat we met zijn allen moeten blijven samenwerken en ons zeer strikt houden aan alle getroffen maatregelen', benadrukt De Backer.

'Blijf in uw kot', het is hét devies om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. De Nationale Veiligheidsraad legde de bevolking dan ook strenge maatregelen op: mensen moeten waar mogelijk van thuis uit werken en verplaatsingen zijn enkel nog toegelaten om bijvoorbeeld boodschappen te doen of om even te bewegen in de buitenlucht. De maatregelen lijken goed te worden opgevolgd. Uit de eerste metingen van de 'Data against Corona Taskforce' onder leiding van minister De Backer blijkt dat de Belgen gemiddeld 79 procent van de tijd binnen hun eigen postcode blijven. Het aantal verplaatsingen buiten die postcode is de afgelopen maand met gemiddeld meer dan 54 procent gedaald. De Backer werkt voor die cijfers samen met telecomoperatoren, die geaggregeerde en dus anonieme gegevens verstrekken. Geen enkele naam, adres of telefoonnummer wordt verwerkt en er wordt over gewaakt dat de gegevens op geen enkele manier terug te traceren zijn naar een individu, benadrukt zijn kabinet. 'Deze unieke samenwerking met de telecomoperatoren geeft ons interessante inzichten op een privacyconforme manier', aldus De Backer. 'Ik ben tevreden met deze gezamenlijke inspanning van de gehele Belgische bevolking om het coronavirus te overwinnen', zegt de minister, maar het is belangrijk om de richtlijnen te blijven opvolgen. 'Zoals mijn collega Maggie De Block zegt: we hebben het virus bij zijn nekvel en we mogen nu niet lossen. Dat betekent dat we met zijn allen moeten blijven samenwerken en ons zeer strikt houden aan alle getroffen maatregelen', benadrukt De Backer.