Belg wordt net geen 80 jaar

© Belga

Een Belgische vrouw die vandaag wordt geboren, zal 82 jaar oud worden. Een Belgische man 77 jaar. “Mannen leven nu eenmaal ongezonder”, zegt professor geriatrie Nele Van Den Noortgate (UZ Gent).

Op basis van sterftecijfers tot en met 2009, wordt voorspeld dat de huidige generatie pasgeborenen 79,84 jaar of ongeveer 79 jaar en 10 maanden oud zal worden. Dat blijkt uit de laatste statistische gegevens van 2009, die de FOD Economie heeft bekendgemaakt.

Een jaar voordien stond de levensverwachting genoteerd op 79,59 jaar. Als de evolutie dezelfde blijft, wordt de gemiddelde Belg in de loop van 2010 ouder dan 80 jaar. Het gaat hierbij om een theoretisch cijfer, vermits het om een gemiddelde van alle mannen en vrouwen samen gaat.

Ongezonde mannen Tussen de twee geslachten bestaat immers nog steeds een groot verschil: vrouwen leven 5,28 jaar langer dan mannen. In 2009 bedroeg de levensverwachting voor mannen 77,15 jaar en 82,43 jaar voor vrouwen.

Volgens professor Nele Van Den Noortgate, hoofd van de afdeling geriatrie aan het UZ Gent, zijn vooral externe factoren hiervan de oorzaak. De gemiddelde man leeft minder hygiënisch en houdt er een meer risicovolle en meer ongezonde levensstijl op na dan de gemiddelde vrouw. “De generatie mannen die nu 80 jaar wordt, rookt bijvoorbeeld veel meer dan de vrouwen”, zegt Van Den Noortgate.

Toch is de kloof aan het verkleinen: in 2002 bedroeg het verschil tussen de geslachten ruim 6 jaar. In de toekomst verwacht professor Van Den Noortgate dat het verschil nog kleiner zal worden.

Gezondheidskloof noord-zuid
In Vlaanderen is de levensverwachting het hoogst. Met 80,66 jaar ligt ze één jaar hoger dan in Brussel en ruim twee jaar hoger dan in Wallonië. Mannen en vrouwen doen het elk in hun categorie beter in Vlaanderen. Brussel komt ook hier op de tweede plaats en Wallonië op de derde.

Het verschil tussen de gewesten is volgens Van Den Noortgate aan sociale factoren te wijten: mensen uit lagere sociale klassen hebben het financieel minder breed en hun levensomstandigheden zijn minder gunstig, wat een grote invloed heeft op hun levensduur. Wat je eet en drinkt, is volgens de professor heel belangrijk. “Een slecht gebit, bijvoorbeeld, leidt tot ontstekingen en die hebben in het lichaam invloed op de hart- en vaatziekten.”

Volgens Van Den Noortgate spreekt uit de cijfers een duidelijke boodschap. “De overheid zou de kloof tussen arm en rijk zo klein mogelijk moeten houden.”

Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content