De Amerikaan Edward Snowden maakte onlangs bekend dat de VS wereldwijd afluistert. Denkt u dat uw Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) ook wordt afgeluisterd?

Ryle: Ja, ik maak me daarover geen illusies. Al vrij snel tijdens ons onderzoek kregen we bezoek van de Amerikaanse belastingdienst IRS. Drie mannen in zwarte pakken stonden plots in ons bureau in Washington. Daarna zijn ook Homeland Security en het departement Justitie nog langsgekomen. Waarom weet ik niet. Later is immers gebleken dat ze over dezelfde informatie beschikten als wij. De IRS had die data over de offshorebedrijven wellicht al één jaar voor ons in handen gekregen, net zoals hun Britse en Australische collega's. De overheden waren dus perfect op de hoogte, maar ze deden er niets mee.

Had u meer politieke actie verwacht na de publicatie van Offshore Leaks?

Ryle: Ik hoop dat de politici nu echt actie ondernemen tegen de belastingparadijzen. Onder meer EU-commissaris voor Fraudebestrijding, Algirdas Semeta, was toch zeer verheugd met ons werk. Hij beschouwt dit als zeer welgekomen informatie om andere politieke leiders te overtuigen.

Zal het niet bij hoop blijven? Diezelfde EU-commissaris zegt ook: ik vraag de onderzoeksjournalisten nog meer naar boven te halen. Moet hij niet zeggen: 'mijn diensten zullen het nu eens uitspitten'?

Ryle: Meer dan publiceren kunnen wij niet doen. En nu we de database voor het grote publiek hebben geopend, komt er allicht nog wel wat meer naar boven. Maar het is nu aan de bevolking om bij de politici aan te dringen op acties en aan de regeringen om er iets aan te doen. De overheden hadden die Offshore Leak-informatie al veel langer dan wij, maar ze hebben er niets mee gedaan. Wanneer gaat de bevolking beseffen dat sommige regeringen al drie of vier jaar wisten dat veel van hun onderdanen op die manier belastingen ontdoken? (EP/HC)

Het volledige interview met Gerard Ryle vindt u deze week in Knack.

De Amerikaan Edward Snowden maakte onlangs bekend dat de VS wereldwijd afluistert. Denkt u dat uw Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) ook wordt afgeluisterd? Ryle: Ja, ik maak me daarover geen illusies. Al vrij snel tijdens ons onderzoek kregen we bezoek van de Amerikaanse belastingdienst IRS. Drie mannen in zwarte pakken stonden plots in ons bureau in Washington. Daarna zijn ook Homeland Security en het departement Justitie nog langsgekomen. Waarom weet ik niet. Later is immers gebleken dat ze over dezelfde informatie beschikten als wij. De IRS had die data over de offshorebedrijven wellicht al één jaar voor ons in handen gekregen, net zoals hun Britse en Australische collega's. De overheden waren dus perfect op de hoogte, maar ze deden er niets mee. Had u meer politieke actie verwacht na de publicatie van Offshore Leaks?Ryle: Ik hoop dat de politici nu echt actie ondernemen tegen de belastingparadijzen. Onder meer EU-commissaris voor Fraudebestrijding, Algirdas Semeta, was toch zeer verheugd met ons werk. Hij beschouwt dit als zeer welgekomen informatie om andere politieke leiders te overtuigen. Zal het niet bij hoop blijven? Diezelfde EU-commissaris zegt ook: ik vraag de onderzoeksjournalisten nog meer naar boven te halen. Moet hij niet zeggen: 'mijn diensten zullen het nu eens uitspitten'?Ryle: Meer dan publiceren kunnen wij niet doen. En nu we de database voor het grote publiek hebben geopend, komt er allicht nog wel wat meer naar boven. Maar het is nu aan de bevolking om bij de politici aan te dringen op acties en aan de regeringen om er iets aan te doen. De overheden hadden die Offshore Leak-informatie al veel langer dan wij, maar ze hebben er niets mee gedaan. Wanneer gaat de bevolking beseffen dat sommige regeringen al drie of vier jaar wisten dat veel van hun onderdanen op die manier belastingen ontdoken? (EP/HC)Het volledige interview met Gerard Ryle vindt u deze week in Knack.