Bekende Nederlandse schrijver en politicus Jan Terlouw overleden

Jan Terlouw © Belga

De bekende Nederlandse schrijver, politicus en natuurwetenschapper Jan Terlouw is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn dochter Sanne Terlouw vrijdag weten aan ANP. Hij is kort ziek geweest.

Terlouw is rustig ingeslapen in zijn huis in Twello, omringd door zijn familie, aldus zijn dochter. Terlouw was kernfysicus en had een rijk gevulde carrière als politicus. Zo was hij partijleider van D66 en schopte hij het in de jaren tachtig zelfs tot vicepremier. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 stond hij op de lijst van Open Vld. Vijf jaar later keerde hij terug naar D66, waar hij lijstduwer werd.

In Vlaanderen is Terlouw vooral bekend als schrijver van jeugdboeken. Hij schreef in totaal twintig jeugdboeken, waaronder klassiekers als ‘Koning van Katoren’, ‘Oorlogswinter’, ‘Briefgeheim’ en ‘Gevangenis met een open deur’. Voor die eerste twee won hij in eigen land zelfs de Gouden Griffel voor beste jeugdliteratuur. Ook werden de boeken verfilmd.

Begin 2021 kondigde hij aan te stoppen met het schrijven van kinderboeken. In zijn laatste jeugdboek, ‘Het Hebzuchtgas’, had hij het nadrukkelijk over de klimaatproblematiek en ijverde hij voor een langetermijnvisie. De laatste jaren zette Terlouw zich in voor een betere wereld. Ter ere van zijn inzet wordt in Deventer sinds 2017 jaarlijks de Jan Terlouw Lezing georganiseerd. Doel ervan is om het publiek tot actie te bewegen voor een duurzame wereld, met het gedachtegoed van Terlouw als uitgangspunt. 

In 2017 kreeg de Nederlander een eredoctoraat van de VUB. Toenmalig rector Caroline Pauwels droeg hem zelf voor. ‘Terlouw is tegelijk wetenschapper, schrijver en (oud-)politicus. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie, maar Terlouw slaagt erin om in alles wat hij doet een beetje politicus, schrijver en wetenschapper tegelijk te zijn’, verklaarde ze haar motivatie.

Partner Content