Wouter Beke is, zonder tegenkandidaat, opnieuw verkozen tot voorzitter van CD&V met 98 procent van de stemmen. Dat is nagenoeg dezelfde score als drie jaar geleden. De komende jaren wil de voorzitter zijn partij de richting van het "offensieve midden" uitsturen.

15.000 van de zowat 55.000 partijleden brachten hun stem uit en 98,0 procent onder hen steunt de huidige voorzitter. Drie jaar geleden, toen Beke eveneens verkozen werd zonder tegenkandidaat, was dat 98,7 procent.

"In 2013 heb ik beloofd dat we een partij van bruggenbouwers zouden zijn", zei Beke donderdag in zijn overwinningstoespraak. "Vandaag is dat meer dan ooit aan de orde, op een moment dat andere partijen praten over het sluiten van grenzen en het bouwen van muren. We zullen nu van het moedige midden naar het offensieve midden opschuiven."

Als de partij bij de volgende lokale verkiezingen het marktleiderschap kan behouden en bij de federale en Vlaamse verkiezingen boven de 20 procent uitkomt, zal het voorzitterschap geslaagd zijn, vindt Beke.

'Sterk, want Beke krijgt negatieve trend niet gekeerd'

"De score van Wouter Beke bij zijn herverkiezing is een sterke prestatie, want het gaat niet zo fantastisch met de partij en hij heeft die trend ook niet weten te keren." Dat zegt de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca in reactie op de herverkiezing van de Limburger.

"Er was natuurlijk ook geen tegenstand, dus kan niemand de zwakheden blootleggen. Alle mogelijke tegenkandidaten zitten in een regering."

Wouter Beke is volgens de professor wel iemand die veel vernieuwing en schwung heeft gebracht in CD&V, ook dit jaar weer, met een ideologisch congres. "Maar hij is niet de figuur die de partij weer de wind in de zeilen kan geven, zoals bijvoorbeeld Yves Leterme

wel heeft gedaan. Die heeft CD&V, weliswaar in kartel met N-VA, naar 29 procent gestuwd." Een recente peiling geeft de christendemocraten nog 16 procent van de stemmen.

Volgens Beke mag zijn hernieuwde voorzitterschap onder andere worden afgerekend op een score van meer dan 20 procent bij de komende nationale verkiezingen. "Dat zal heel moeilijk worden, ook al is het nog lang", denkt Bouteca.

"Hij zal geluk moeten hebben, onder meer met de economische groei, en hopen dat er kiezers terugkeren van N-VA. Ik denk dat de lokale verkiezingen de grootste uitdaging worden voor CD&V. Daar is de partij nog steeds de grootste. Als ze lokaal onderuit wordt gehaald door N-VA, zal de partij nog dieper in de modder zakken", besluit hij.(Belga/SD)

15.000 van de zowat 55.000 partijleden brachten hun stem uit en 98,0 procent onder hen steunt de huidige voorzitter. Drie jaar geleden, toen Beke eveneens verkozen werd zonder tegenkandidaat, was dat 98,7 procent. "In 2013 heb ik beloofd dat we een partij van bruggenbouwers zouden zijn", zei Beke donderdag in zijn overwinningstoespraak. "Vandaag is dat meer dan ooit aan de orde, op een moment dat andere partijen praten over het sluiten van grenzen en het bouwen van muren. We zullen nu van het moedige midden naar het offensieve midden opschuiven." Als de partij bij de volgende lokale verkiezingen het marktleiderschap kan behouden en bij de federale en Vlaamse verkiezingen boven de 20 procent uitkomt, zal het voorzitterschap geslaagd zijn, vindt Beke. "De score van Wouter Beke bij zijn herverkiezing is een sterke prestatie, want het gaat niet zo fantastisch met de partij en hij heeft die trend ook niet weten te keren." Dat zegt de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca in reactie op de herverkiezing van de Limburger."Er was natuurlijk ook geen tegenstand, dus kan niemand de zwakheden blootleggen. Alle mogelijke tegenkandidaten zitten in een regering." Wouter Beke is volgens de professor wel iemand die veel vernieuwing en schwung heeft gebracht in CD&V, ook dit jaar weer, met een ideologisch congres. "Maar hij is niet de figuur die de partij weer de wind in de zeilen kan geven, zoals bijvoorbeeld Yves Leterme wel heeft gedaan. Die heeft CD&V, weliswaar in kartel met N-VA, naar 29 procent gestuwd." Een recente peiling geeft de christendemocraten nog 16 procent van de stemmen. Volgens Beke mag zijn hernieuwde voorzitterschap onder andere worden afgerekend op een score van meer dan 20 procent bij de komende nationale verkiezingen. "Dat zal heel moeilijk worden, ook al is het nog lang", denkt Bouteca. "Hij zal geluk moeten hebben, onder meer met de economische groei, en hopen dat er kiezers terugkeren van N-VA. Ik denk dat de lokale verkiezingen de grootste uitdaging worden voor CD&V. Daar is de partij nog steeds de grootste. Als ze lokaal onderuit wordt gehaald door N-VA, zal de partij nog dieper in de modder zakken", besluit hij.(Belga/SD)