‘Begroting in evenwicht blijft het doel’ (Kris Peeters)

© Belga

De eerste begrotingscontrole is nog maar net achter de rug of minister-president Kris Peeters heeft het al over de tweede. Die volgt in april. Vermoedelijk ligt dan de hogere pensioenbijdrage voor ambtenaren en leerkrachten op tafel.

Ook bij de volgende begrotingscontrole in april zal de Vlaamse regering vasthouden aan het evenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in het Vlaams Parlement

gezegd. Bij die volgend controle zullen de Vlaamse ministers wellicht moeten afrekenen met een hogere pensioenbijdrage voor de ambtenaren en leerkrachten en met de zogenaamde “fantoombevoegdheden”.

Fantoombevoegdheden

De huidige begrotingscontrole die nodig was om de begroting te doen sporen met het wegvallen van de economische groei hield nog geen rekening met die fantoombevoegdheden, zaken die eigenlijk deelstaatbevoegdheden zijn maar door de federale overheid gefinancierd worden. De federale regering wil die bevoegdheden – zoals grootstedenbeleid of interuniversitaire samenwerking – schrappen. Voor alle gewesten en gemeenschappen zou het gaan om 250 miljoen euro.

Pensioenbijdrage ambtenaren en onderwijspersoneel

De Vlaamse regering wil bekijken of en welke uitgaven voor die bevoegdheden het wil overnemen, maar wil eerst een volledige oplijsting van die taken krijgen van de federale overheid. Ook met de in het communautair akkoord afgesproken hogere pensioenbijdrage van de eigen ambtenaren en onderwijspersoneel heeft de Vlaamse regering nog geen rekening gehouden. Het zou gaan om zowat 50 miljoen euro.

Controle in april

“Dat betekent niet dat we blind blijven. De Vlaamse regering zal dit meenemen tijdens haar tweede controle in april”, zegt Peeters. Bij die controle houdt Vlaanderen vast aan een begroting in evenwicht, “zonder aan de economische relance te geraken”. “We kiezen voor besparingen die de inkomens van de mensen vrijwaren en die de groeimotoren van onze economie maximaal ontzien”.

‘Meer dan 100 miljoen euro aan buffers’

Minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) benadrukte dat het om een “voorzichtige en vooruitziende begroting” gaat. Ook nu zijn er nog voor meer dan 100 miljoen euro aan buffers over om eventuele tegenvallers op te vangen.

Coaltiepartner sp.a is tevreden met het akkoord. “Het voorstel van de regering bewijst dat de begroting solide is. In de huidige crisis is een besparing van 2 procent nodig maar niet dramatisch. Er was geen nood om de sloophamer boven te halen zoals sommigen voorstelden”, zegt fractieleider Bart Van Malderen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content