Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat een begroting en een regering het wantrouwen in België niet meteen zullen doen verdwijnen. "De voorbije 530 dagen zullen hun sporen nalaten", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Ook al wil hij naar eigen zeggen niet aan "paniekzaaierij" doen, toch noemt hij de kredietverlaging van België door het ratingbureau Standard & Poor's "bijzonder slecht nieuws". "De verlaging ligt in het verlengde van de dramatische ontwikkeling van onze rentestand. En die renteverhoging beantwoordt aan het fundamenteel wantrouwen in de Belgische staat."

Vrijdagavond had Leterme nog gezegd in Terzake dat België "een potentieel sterke economie" heeft, zo schrijft De Standaard. Die sterke economie, zei de premier, "kan heel wat oplossen als de nodige hervormingen worden doorgevoerd en er een geloofwaardige begroting komt."

'Werk van lange adem'

Van dat goede nieuws was zaterdagochtend minder te merken en Leterme klonk dan ook wat minder vrolijk gestemd. Zelfs met een begroting en structurele hervormingen, zal het rentepeil niet meteen dalen. "Het wordt een werk van lange adem," volgens Leterme.

De veiling van Belgische staatsobligaties maandag gaat gewoon door, maar het zal afwachten worden wat de invloed van de kredietverlaging zal zijn. Het groot succes van de staatsbons, heeft "al heel wat druk weggenomen", meent Leterme.

De ontslagnemende premier vond de kritiek van de banken op de staatsbons - dat het geld weggehaald wordt bij hen - niet correct. Hij deed die af met de uitspraak dat er altijd kritiek komt als je iets doet. (SD)

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat een begroting en een regering het wantrouwen in België niet meteen zullen doen verdwijnen. "De voorbije 530 dagen zullen hun sporen nalaten", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.Ook al wil hij naar eigen zeggen niet aan "paniekzaaierij" doen, toch noemt hij de kredietverlaging van België door het ratingbureau Standard & Poor's "bijzonder slecht nieuws". "De verlaging ligt in het verlengde van de dramatische ontwikkeling van onze rentestand. En die renteverhoging beantwoordt aan het fundamenteel wantrouwen in de Belgische staat."Vrijdagavond had Leterme nog gezegd in Terzake dat België "een potentieel sterke economie" heeft, zo schrijft De Standaard. Die sterke economie, zei de premier, "kan heel wat oplossen als de nodige hervormingen worden doorgevoerd en er een geloofwaardige begroting komt."'Werk van lange adem'Van dat goede nieuws was zaterdagochtend minder te merken en Leterme klonk dan ook wat minder vrolijk gestemd. Zelfs met een begroting en structurele hervormingen, zal het rentepeil niet meteen dalen. "Het wordt een werk van lange adem," volgens Leterme. De veiling van Belgische staatsobligaties maandag gaat gewoon door, maar het zal afwachten worden wat de invloed van de kredietverlaging zal zijn. Het groot succes van de staatsbons, heeft "al heel wat druk weggenomen", meent Leterme.De ontslagnemende premier vond de kritiek van de banken op de staatsbons - dat het geld weggehaald wordt bij hen - niet correct. Hij deed die af met de uitspraak dat er altijd kritiek komt als je iets doet. (SD)