De staking die het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft aangekondigd, is maandag om 22 uur begonnen. Maandagavond leidde de staking volgens Infrabel echter niet tot problemen of vertragingen.

Het ASTB bevestigde vrijdag haar stakingsaanzegging voor 32 uur vanaf maandagavond 22 uur tot woensdagmorgen 6 uur. Op dinsdag 23 november wil de bond een tijd sporen blokkeren. Dat zou gebeuren tussen 15 en 17 uur in het station van Namen.

De kleine vakbond heeft vooral leden in Wallonië. Volgens de NMBS vertegenwoordigt ze naar schatting tien procent van het aantal treinbestuurders.

De spoorwegmaatschappij verwachtte dat het zwaartepunt van de actie daarom in Franstalig België zal liggen, maar had maandagnamiddag geen idee over de gevolgen van de stakingsactie.

's Avonds meldde spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel dat de actie maandagavond niet tot problemen of vertragingen heeft geleid. Mogelijk zijn er dinsdagochtend meer problemen, aldus Infrabel.

Het ASTB vraagt een betere veiligheid door de invoering van het Europese veiligheidssysteem ETCS in plaats van het huidige TBL1+.

Spontane werkonderbreking

Maandagnamiddag brak er een spontane werkonderbreking uit onder het NMBS-personeel in het station Charleroi-Zuid. Daarbij werden sporen bezet. Het spoorverkeer rond Charleroi raakte daardoor verstoord.

Het conflict draait naar verluidt rond een beslissing van de directie om een extern schoonmaakbedrijf in te zetten in de stationsgebouwen.

De staking die het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft aangekondigd, is maandag om 22 uur begonnen. Maandagavond leidde de staking volgens Infrabel echter niet tot problemen of vertragingen. Het ASTB bevestigde vrijdag haar stakingsaanzegging voor 32 uur vanaf maandagavond 22 uur tot woensdagmorgen 6 uur. Op dinsdag 23 november wil de bond een tijd sporen blokkeren. Dat zou gebeuren tussen 15 en 17 uur in het station van Namen.De kleine vakbond heeft vooral leden in Wallonië. Volgens de NMBS vertegenwoordigt ze naar schatting tien procent van het aantal treinbestuurders. De spoorwegmaatschappij verwachtte dat het zwaartepunt van de actie daarom in Franstalig België zal liggen, maar had maandagnamiddag geen idee over de gevolgen van de stakingsactie.'s Avonds meldde spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel dat de actie maandagavond niet tot problemen of vertragingen heeft geleid. Mogelijk zijn er dinsdagochtend meer problemen, aldus Infrabel.Het ASTB vraagt een betere veiligheid door de invoering van het Europese veiligheidssysteem ETCS in plaats van het huidige TBL1+.Spontane werkonderbrekingMaandagnamiddag brak er een spontane werkonderbreking uit onder het NMBS-personeel in het station Charleroi-Zuid. Daarbij werden sporen bezet. Het spoorverkeer rond Charleroi raakte daardoor verstoord.Het conflict draait naar verluidt rond een beslissing van de directie om een extern schoonmaakbedrijf in te zetten in de stationsgebouwen.