In verschillende regionale kranten verscheen een opgemerkte advertentie van de Oostendse lijsttrekker Bart Tommelein (Open VLD). 'De weg uit het rood', luidt de nieuwe slogan. En dat slaat echt niet alleen op de stadsfinanciën die volgens de liberaal dringend in evenwicht moeten worden gebracht. Er is meer aan de hand.

In volle verkiezingscampagne en na de peiling van Het Laatste Nieuws die de Open VLD in Oostende een ietwat teleurstellende 11,6 procent toeschrijft, begint Tommelein aan zijn grote offensief. 'Als ik zeg dat we uit het rood moeten geraken, dan bedoel ik dus ook dat de absolute meerderheid van de socialisten in deze stad gebroken moet worden. Ik heb genoeg van de gelatenheid over de almacht van die partij', zegt hij.

Bart Tommelein: 'Ik ben kandidaat-burgemeester van coalitie zonder SP.A'

'Als de kiezer dat mogelijk maakt, sluit ik een coalitie zonder de SP.A dan ook niet uit. Meer nog: dan ben ik kandidaat-burgemeester.' Volgens de peilingen zit er op dit moment nog geen werkbare coalitie zonder de SP.A in. 'Maar het is een dubbeltje op zijn kant', zegt Tommelein. 'Als we die laatste peiling mogen geloven heeft de SP.A nu 19 zetels, het Vlaams Belang 3 en de andere partijen samen 19. Met andere woorden: één zetel meer voor ons en er is een alternatieve meerderheid mogelijk.'

Stratego

Met die boodschap hoopt Tommelein, die wel van een potje Stratego houdt, het laken naar zich toe te trekken. Slaagt hij erin om de campagne in Oostende te reduceren tot een tweestrijd tussen zijn Open VLD en de SP.A, dan zal hij daar electoraal wellicht voor worden beloond. Dan zou het voor de N-VA, CD&V, Vlaams Belang, LDD en Groen wel eens veel moeilijker kunnen worden om in de laatste rechte lijn naar 14 oktober gehoord te worden.

Strategie in nadeel van Wouter De Vriendt (Groen)?

En dat zou ook de socialisten bijzonder goed uitkomen, want die zijn bezorgd over de concurrentie van het in Oostende opvallend sterke Groen van Kamerlid Wouter De Vriendt. Vandaar dat ook Johan Vande Lanotte (SP.A) graag benadrukt dat iedereen het op zijn SP.A heeft gemunt. 'Het zijn een beetje de verkiezingen van één tegen allen aan het worden', zei hij nog in De Standaard. Alle partijen richten zich op de socialisten, maar bon, dat heeft het voordeel van de duidelijkheid.'

Met andere woorden: door de SP.A mee voor het voetlicht te trekken, waakt Tommelein erover dat hij geen enkele brug verbrandt. Zeker niet die tussen de Open VLD en de SP.A. (AP)

In verschillende regionale kranten verscheen een opgemerkte advertentie van de Oostendse lijsttrekker Bart Tommelein (Open VLD). 'De weg uit het rood', luidt de nieuwe slogan. En dat slaat echt niet alleen op de stadsfinanciën die volgens de liberaal dringend in evenwicht moeten worden gebracht. Er is meer aan de hand. In volle verkiezingscampagne en na de peiling van Het Laatste Nieuws die de Open VLD in Oostende een ietwat teleurstellende 11,6 procent toeschrijft, begint Tommelein aan zijn grote offensief. 'Als ik zeg dat we uit het rood moeten geraken, dan bedoel ik dus ook dat de absolute meerderheid van de socialisten in deze stad gebroken moet worden. Ik heb genoeg van de gelatenheid over de almacht van die partij', zegt hij. Bart Tommelein: 'Ik ben kandidaat-burgemeester van coalitie zonder SP.A''Als de kiezer dat mogelijk maakt, sluit ik een coalitie zonder de SP.A dan ook niet uit. Meer nog: dan ben ik kandidaat-burgemeester.' Volgens de peilingen zit er op dit moment nog geen werkbare coalitie zonder de SP.A in. 'Maar het is een dubbeltje op zijn kant', zegt Tommelein. 'Als we die laatste peiling mogen geloven heeft de SP.A nu 19 zetels, het Vlaams Belang 3 en de andere partijen samen 19. Met andere woorden: één zetel meer voor ons en er is een alternatieve meerderheid mogelijk.' StrategoMet die boodschap hoopt Tommelein, die wel van een potje Stratego houdt, het laken naar zich toe te trekken. Slaagt hij erin om de campagne in Oostende te reduceren tot een tweestrijd tussen zijn Open VLD en de SP.A, dan zal hij daar electoraal wellicht voor worden beloond. Dan zou het voor de N-VA, CD&V, Vlaams Belang, LDD en Groen wel eens veel moeilijker kunnen worden om in de laatste rechte lijn naar 14 oktober gehoord te worden. Strategie in nadeel van Wouter De Vriendt (Groen)?En dat zou ook de socialisten bijzonder goed uitkomen, want die zijn bezorgd over de concurrentie van het in Oostende opvallend sterke Groen van Kamerlid Wouter De Vriendt. Vandaar dat ook Johan Vande Lanotte (SP.A) graag benadrukt dat iedereen het op zijn SP.A heeft gemunt. 'Het zijn een beetje de verkiezingen van één tegen allen aan het worden', zei hij nog in De Standaard. Alle partijen richten zich op de socialisten, maar bon, dat heeft het voordeel van de duidelijkheid.' Met andere woorden: door de SP.A mee voor het voetlicht te trekken, waakt Tommelein erover dat hij geen enkele brug verbrandt. Zeker niet die tussen de Open VLD en de SP.A. (AP)