Dat zei Maddens op het VRT-programma Terzake. N-VA-voorzitter was na de klinkende verkiezingsoverwinning van zijn partij al begonnen met een eerste gespreksronden op Vlaams niveau. Vervolgens bombardeerde Koning Filip hem ook nog tot federale informateur. De Wever wil beide opdrachten tegelijkertijd vervullen.

Koning Bart

Maddens toonde zich daar in Terzake verrast over. "De Wever heeft intussen zelf als een soort 'koning' de Vlaamse partijvoorzitters geconsulteerd. Morgen zal hij in de hoedanigheid van federaal informateur met de Franstalige partijvoorzitters gesprekken voeren."

Dat is niet vol te houden, vindt de politicoloog. "De N-VA moet iemand anders binnen haar rangen aanduiden om de Vlaamse regeringsformatie te leiden. Die persoon wordt dan meteen de gedoodverfde nieuwe minister-president."

Of De Wever daar oren naar zou hebben, is maar de vraag. Mogelijke Vlaamse vervangers voor zijn uittredend Vlaams minister Geert Bourgeois en Antwerspe schepen Liesbeth Homans. Die laatste ligt meer voor de hand, omdat ze een pak meer voorkeurstemmen haalde en persoonlijk dichter bij De Wever staat.

Pyrrusoverwinning

Bart Maddens, een van de huisideologen van de Vlaamse beweging, liep de voorbije dagen bepaald niet over van het enthousiasme na de verkiezingszege van de N-VA. Eerder al verklaarde hij dat wel eens kan blijken dat de N-VA op 25 mei een pyrrusoverwinning heeft geboekt en dat ze in haar missie om incontournable te worden gefaald heeft, omdat de traditionele partijen niet zijn afgestraft voor hun 'pro-Belgische houding'.

Dat zei Maddens op het VRT-programma Terzake. N-VA-voorzitter was na de klinkende verkiezingsoverwinning van zijn partij al begonnen met een eerste gespreksronden op Vlaams niveau. Vervolgens bombardeerde Koning Filip hem ook nog tot federale informateur. De Wever wil beide opdrachten tegelijkertijd vervullen.Maddens toonde zich daar in Terzake verrast over. "De Wever heeft intussen zelf als een soort 'koning' de Vlaamse partijvoorzitters geconsulteerd. Morgen zal hij in de hoedanigheid van federaal informateur met de Franstalige partijvoorzitters gesprekken voeren."Dat is niet vol te houden, vindt de politicoloog. "De N-VA moet iemand anders binnen haar rangen aanduiden om de Vlaamse regeringsformatie te leiden. Die persoon wordt dan meteen de gedoodverfde nieuwe minister-president."Of De Wever daar oren naar zou hebben, is maar de vraag. Mogelijke Vlaamse vervangers voor zijn uittredend Vlaams minister Geert Bourgeois en Antwerspe schepen Liesbeth Homans. Die laatste ligt meer voor de hand, omdat ze een pak meer voorkeurstemmen haalde en persoonlijk dichter bij De Wever staat.Bart Maddens, een van de huisideologen van de Vlaamse beweging, liep de voorbije dagen bepaald niet over van het enthousiasme na de verkiezingszege van de N-VA. Eerder al verklaarde hij dat wel eens kan blijken dat de N-VA op 25 mei een pyrrusoverwinning heeft geboekt en dat ze in haar missie om incontournable te worden gefaald heeft, omdat de traditionele partijen niet zijn afgestraft voor hun 'pro-Belgische houding'.