"Het tempo waarop vluchtelingen Europa binnenkomen is nooit gezien. En niemand die weet wanneer dit zal eindigen", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever tegen De Zondag. "Dat zorgt voor angst onder de bevolking. Tel daarbij de angst voor terreur door moslimextremisten die hun tentakels over de rest van de wereld verspreiden. Die strekking heeft meer sympathisanten dan wij dachten." Zo ziet De Wever het jaar 2015 de geschiedenisboeken ingaan.

"Ik hoop, en ik denk ook, dat Europa nu echt wakker geworden is uit die illusie dat er ons weinig kan overkomen. Parijs 13/11 moet een keerpunt zijn: tot hier en niet verder. Zo moet het in de geschiedenisboeken komen. Europa moet zich weer een veiligheidscultuur aanmeten." Om dit te bereiken wil de N-VA-voorzitter meer investeren in Defensie, meer mogelijkheden geven aan veiligheidsdiensten en "afstappen van de politiek van de lievemoederen".

Meer controle en beveiliging

Hij ziet hierbij een voorbeeld in de Verenigde Staten. Die zijn na 9/11 overgegaan op meer standaardcontrole, meer standaardbeveiliging en meer metaaldetectoren. "Hier en daar antirampalen om gebouwen te beschermen. Kogelvrij glas aan bijzondere gebouwen zoals het Joods Museum. Het aantal ingangen in het stadhuis moet beperkt worden. Als ik pleit voor een intelligente patriot act, dan pleit ik niet voor een Belgisch Guantánamo, maar bijvoorbeeld voor een gedeeld beroepsgeheim tussen politie en hulpverleners. Of voor meer mogelijkheden voor de lokale politie om mensen te surveilleren."

"Dreiging zal reëel blijven"

Gevraagd naar het dreigingsniveau, verwacht De Wever niet dat niveau 3 van nu de nieuwe norm zal worden. "Ik geloof wel dat de dreiging reëel zal blijven. Maar misschien niet zo acuut als nu. Schat ik. De strijd tegen het moslimextremisme zal de eerste jaren niet beslist worden. Daar moeten we ons goed bewust van zijn. De illusie dat ons niets kan overkomen, is dit jaar wel doorprikt. En het gevolg daarvan moet de invoering van een echte veiligheidscultuur zijn."

"Geen vluchtelingen nodig"

En waar ondernemingsorganisaties juist de toestroom van vluchtelingen toejuichen, omdat het de economie volgens hen zal stimuleren, ziet de burgemeester van Antwerpen dit anders. "Zeggen dat je de vluchtelingen nodig hebt, is liegen. Ik zal altijd pro migratie zijn, maar dat moet gecontroleerd gebeuren. Minstens de helft van de migranten moet perspectief hebben op snel werk. Dat is nu niet het geval. Uit Duitse cijfers blijkt dat je op korte termijn amper tien procent van de vluchtelingen kan inschakelen op de arbeidsmarkt. Wel, zo verlies je de draagkracht onder de bevolking voor migratie."

(WK)

"Het tempo waarop vluchtelingen Europa binnenkomen is nooit gezien. En niemand die weet wanneer dit zal eindigen", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever tegen De Zondag. "Dat zorgt voor angst onder de bevolking. Tel daarbij de angst voor terreur door moslimextremisten die hun tentakels over de rest van de wereld verspreiden. Die strekking heeft meer sympathisanten dan wij dachten." Zo ziet De Wever het jaar 2015 de geschiedenisboeken ingaan. "Ik hoop, en ik denk ook, dat Europa nu echt wakker geworden is uit die illusie dat er ons weinig kan overkomen. Parijs 13/11 moet een keerpunt zijn: tot hier en niet verder. Zo moet het in de geschiedenisboeken komen. Europa moet zich weer een veiligheidscultuur aanmeten." Om dit te bereiken wil de N-VA-voorzitter meer investeren in Defensie, meer mogelijkheden geven aan veiligheidsdiensten en "afstappen van de politiek van de lievemoederen". Meer controle en beveiligingHij ziet hierbij een voorbeeld in de Verenigde Staten. Die zijn na 9/11 overgegaan op meer standaardcontrole, meer standaardbeveiliging en meer metaaldetectoren. "Hier en daar antirampalen om gebouwen te beschermen. Kogelvrij glas aan bijzondere gebouwen zoals het Joods Museum. Het aantal ingangen in het stadhuis moet beperkt worden. Als ik pleit voor een intelligente patriot act, dan pleit ik niet voor een Belgisch Guantánamo, maar bijvoorbeeld voor een gedeeld beroepsgeheim tussen politie en hulpverleners. Of voor meer mogelijkheden voor de lokale politie om mensen te surveilleren.""Dreiging zal reëel blijven"Gevraagd naar het dreigingsniveau, verwacht De Wever niet dat niveau 3 van nu de nieuwe norm zal worden. "Ik geloof wel dat de dreiging reëel zal blijven. Maar misschien niet zo acuut als nu. Schat ik. De strijd tegen het moslimextremisme zal de eerste jaren niet beslist worden. Daar moeten we ons goed bewust van zijn. De illusie dat ons niets kan overkomen, is dit jaar wel doorprikt. En het gevolg daarvan moet de invoering van een echte veiligheidscultuur zijn.""Geen vluchtelingen nodig"En waar ondernemingsorganisaties juist de toestroom van vluchtelingen toejuichen, omdat het de economie volgens hen zal stimuleren, ziet de burgemeester van Antwerpen dit anders. "Zeggen dat je de vluchtelingen nodig hebt, is liegen. Ik zal altijd pro migratie zijn, maar dat moet gecontroleerd gebeuren. Minstens de helft van de migranten moet perspectief hebben op snel werk. Dat is nu niet het geval. Uit Duitse cijfers blijkt dat je op korte termijn amper tien procent van de vluchtelingen kan inschakelen op de arbeidsmarkt. Wel, zo verlies je de draagkracht onder de bevolking voor migratie."(WK)