In het Antwerpse stadhuis heeft formateur Bart De Wever (N-VA) een publieke verklaring afgelegd over de stand van zaken van de Antwerpse coalitievorming.

Volgens De Wever is de situatie momenteel geblokkeerd. Afgaande op de verklaringen van de Stadslijst van sp.a en CD&V na de verkiezingen, ziet De Wever slechts één optie: steun van de Stadslijst vanuit de gemeenteraad aan een minderheidscollege van de N-VA.

De Wever vraagt de Stadslijst echter om een andere oplossing, namelijk dat hij verder zou mogen onderhandelen met "één van de componenten van het kartel afzonderlijk".

"Hiervoor kan ik me echter niet beroepen op een engagement dat formeel of informeel gegeven zou zijn door de Stadslijst, noch door sp.a of CD&V afzonderlijk", aldus de formateur. "Het is dus een optie die ik alleen in grote nederigheid kan vragen." Volgens De Wever volgt er "zeer spoedig" een overlegmoment met de Stadslijst.

Al enkele dagen onthielden de partijen zich van commentaar op de besprekingen over de vorming van een coalitie in Antwerpen, zelfs toen uittredend burgemeester Patrick Janssens zich bij de Stadslijst terugtrok uit de onderhandelingen.

Er ontstonden echter heel wat vragen rond de toekomst van de Stadslijst van sp.a en CD&V. CD&V-schepen en -onderhandelaar Marc Van Peel herbevestigde wel dat het zijn bedoeling was om samen met SP.A te "landen", maar wil langs de andere kant naar eigen zeggen niet in de oppositie gaan.

SP.A verklaarde de voorbije weken dan weer dat de partij enkel in een coalitie zou stappen met ook Groen erbij. Volgens formateur De Wever was zo een "onmogelijke situatie" ontstaan, aangezien de standpunten van Groen niet met die van de Vlaamse regering te verzoenen zouden zijn. (Belga/TE)

In het Antwerpse stadhuis heeft formateur Bart De Wever (N-VA) een publieke verklaring afgelegd over de stand van zaken van de Antwerpse coalitievorming. Volgens De Wever is de situatie momenteel geblokkeerd. Afgaande op de verklaringen van de Stadslijst van sp.a en CD&V na de verkiezingen, ziet De Wever slechts één optie: steun van de Stadslijst vanuit de gemeenteraad aan een minderheidscollege van de N-VA. De Wever vraagt de Stadslijst echter om een andere oplossing, namelijk dat hij verder zou mogen onderhandelen met "één van de componenten van het kartel afzonderlijk". "Hiervoor kan ik me echter niet beroepen op een engagement dat formeel of informeel gegeven zou zijn door de Stadslijst, noch door sp.a of CD&V afzonderlijk", aldus de formateur. "Het is dus een optie die ik alleen in grote nederigheid kan vragen." Volgens De Wever volgt er "zeer spoedig" een overlegmoment met de Stadslijst. Al enkele dagen onthielden de partijen zich van commentaar op de besprekingen over de vorming van een coalitie in Antwerpen, zelfs toen uittredend burgemeester Patrick Janssens zich bij de Stadslijst terugtrok uit de onderhandelingen. Er ontstonden echter heel wat vragen rond de toekomst van de Stadslijst van sp.a en CD&V. CD&V-schepen en -onderhandelaar Marc Van Peel herbevestigde wel dat het zijn bedoeling was om samen met SP.A te "landen", maar wil langs de andere kant naar eigen zeggen niet in de oppositie gaan. SP.A verklaarde de voorbije weken dan weer dat de partij enkel in een coalitie zou stappen met ook Groen erbij. Volgens formateur De Wever was zo een "onmogelijke situatie" ontstaan, aangezien de standpunten van Groen niet met die van de Vlaamse regering te verzoenen zouden zijn. (Belga/TE)