"Met een ander migratiebeleid zou ik nu geen burgemeester zijn van een stad waar 70 Syriëstrijders zijn vertrokken", zei Bart De Wever gisteren tijdens de voorstelling van het boek van onderzoeker Bilal Benyaich, '#Radicalisme, #Extremisme, #Terrorisme'. Dat schrijven De Morgen en De Standaard.

In zijn essay vertelt Benyaich waarom er zo veel jongeren radicaliseren in Vlaanderen. "Onderwijs en Welzijn doen te weinig om dit probleem vroeg te detecteren. Heel wat radicaliserende jongeren kan je er vroeg uithalen. Geëmigreerde jongeren en zelfs de tweede of derde generatie voelen zich niet goed in deze samenleving en raken gefrustreerd."

"Terrorisme zal niet volledig verdwijnen"

De burgemeester van Antwerpen die in het gezelschap vertoefde van de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, kon zich volledig vinden het in pleidooi van de onderzoeker. Aboutaleb maakte van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de islamitische gemeenschap: "Laat u horen, want de verlichting van de islam zou wel eens in Europa kunnen gebeuren."

Volgens de Nederlandse burgemeester zullen terroristen nooit volledig verdwijnen. "je altijd een aantal mensen zal hebben die voor zichzelf een waarheid hebben gevormd in hun hoofd."

Bart De Wever sprong Aboutaleb bij in zijn pleidoooi. Hij vergeleek Antwerpen met Rotterdam. "Er wonen heel veel verschillende nationaliteiten bij elkaar. Helemaal geen extremisten is onmogelijk, maar je moet verhinderen dat die paar onvermijdbare extremisten slachtoffers maken", aldus De Wever.

"Vlaanderen heeft trein gemist"

De Antwerpse burgemeester haalde vervolgens uit naar het vroegere Vlaamse migratiebeleid. Volgens hem heeft Vlaanderen op vlak van preventie de trein volledig gemist. "Bij de rellen in Borgerhout tijdens de reuzenstoet twee jaar geleden, hebben we tientallen arrestaties gedaan. Als ik er achteraf naar terugkijk, hadden we toen al de volledige passagierslijst van de latere Syrië-expres", klonk het.

"Met een ander migratiebeleid zou ik nu geen burgemeester zijn van een stad waar 70 Syriëstrijders zijn vertrokken", zei Bart De Wever gisteren tijdens de voorstelling van het boek van onderzoeker Bilal Benyaich, '#Radicalisme, #Extremisme, #Terrorisme'. Dat schrijven De Morgen en De Standaard. In zijn essay vertelt Benyaich waarom er zo veel jongeren radicaliseren in Vlaanderen. "Onderwijs en Welzijn doen te weinig om dit probleem vroeg te detecteren. Heel wat radicaliserende jongeren kan je er vroeg uithalen. Geëmigreerde jongeren en zelfs de tweede of derde generatie voelen zich niet goed in deze samenleving en raken gefrustreerd." De burgemeester van Antwerpen die in het gezelschap vertoefde van de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, kon zich volledig vinden het in pleidooi van de onderzoeker. Aboutaleb maakte van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de islamitische gemeenschap: "Laat u horen, want de verlichting van de islam zou wel eens in Europa kunnen gebeuren." Volgens de Nederlandse burgemeester zullen terroristen nooit volledig verdwijnen. "je altijd een aantal mensen zal hebben die voor zichzelf een waarheid hebben gevormd in hun hoofd." Bart De Wever sprong Aboutaleb bij in zijn pleidoooi. Hij vergeleek Antwerpen met Rotterdam. "Er wonen heel veel verschillende nationaliteiten bij elkaar. Helemaal geen extremisten is onmogelijk, maar je moet verhinderen dat die paar onvermijdbare extremisten slachtoffers maken", aldus De Wever. De Antwerpse burgemeester haalde vervolgens uit naar het vroegere Vlaamse migratiebeleid. Volgens hem heeft Vlaanderen op vlak van preventie de trein volledig gemist. "Bij de rellen in Borgerhout tijdens de reuzenstoet twee jaar geleden, hebben we tientallen arrestaties gedaan. Als ik er achteraf naar terugkijk, hadden we toen al de volledige passagierslijst van de latere Syrië-expres", klonk het.