Bart De Wever verbiedt Pegida-mars en tegenbetoging in Antwerpen

'We laten ons niet langer beliegen. Wij zijn het volk' - een actie van het extreemrechtse Pegida tegen islamisering van het Westen bracht 17.500 betogers op de been in het Duitse Dresden. © Reuters

Antwerps burgemeester Bart De Wever geeft geen toelating voor de manifestatie die Pegida Vlaanderen op 26 januari wil houden in het Antwerpse stadscentrum. Ook de geplande tegenbetoging, een wake van Hart boven Hard, krijgt geen toestemming.

De beslissing komt er na een negatief advies voor beide acties vanwege de lokale politie. “Het dreigingsniveau 3 is nog in het hele land van kracht, beide manifestaties houden in de huidige context een risico in voor de openbare veiligheid en zouden daarom ook een grote politie-inzet vereisen”, laat De Wever weten. Verder wil hij voorlopig geen commentaar kwijt.

Pegida Vlaanderen wilde op maandag 26 januari naar Duits voorbeeld een “volksbijeenkomst voor onze vrijheden en tegen islamisering” organiseren in Antwerpen. Aanvankelijk werd het pleintje voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal voorgesteld als plaats van afspraak, nadien werd gewag gemaakt van de Groenplaats en maandag nog van het Conscienceplein. Een toelating was er intussen echter nog niet, de gesprekken met de politie waren nog volop aan de gang. Burgerplatform Hart boven Hard plande op diezelfde dag een tegenbetoging als “een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie” en dat op enkele honderden meters van de Pegida-actie, mogelijk aan het Steen of het Mechelseplein. Ook zij hadden echter nog geen toelating op zak.

‘Alle begrip’

Pegida Vlaanderen betreurt de beslissing van de Antwerpse burgemeester, maar respecteert ze. De organisatie zal in overleg met de politie een nieuwe datum zoeken, zegt woordvoerder Wim Van Rooy. “We horen dat de politie niet alleen bezorgd was om onze veiligheid maar ook die van de vele eigen manschappen die ze zou moeten inzetten gezien het hoge dreigingsniveau”, aldus Van Rooy. “Daar hebben we alle begrip voor.”

Volgens Van Rooy bewijst de terreurdreiging en het noodgedwongen uitstellen van de manifestatie wel dat Pegida een punt heeft. “De islamisering verandert de maatschappij en maakt dat onze vrijheden zoals het recht op vrije meningsuiting in gevaar komen”, stelt hij. Doorzetten met de manifestatie tegen de wil van de burgemeester en politie in zoals in Duitsland wel gebeurt, zal Pegida Vlaanderen echter niet doen. “We leven in een rechtsstaat en dit zijn nu eenmaal de regels van het spel”, aldus nog Van Rooy. Pegida Vlaanderen zal maandag opnieuw contact hebben met de Antwerpse lokale politie om te bekijken of er al een nieuwe datum kan worden vastgelegd. Dat zal echter pas na het verlagen van het dreigingsniveau zijn, bevestigt Van Rooy.

‘Uitstel is geen afstel’

Ook voor Hart boven Hard betekent de weigering van de burgemeester “uitstel, maar geen afstel”. “We vinden het bijzonder spijtig dat terreurdreigingen mensen de mond snoeren”, zegt Bram Sebrechts van Hart boven Hard Antwerpen. “Onze plannen hadden al massaal steun gekregen van Antwerpenaars én bezorgde burgers uit het hele land.” Net als Pegida Vlaanderen, tegen wiens manifestatie de wake een reactie zou zijn, blijft Hart boven Hard in gesprek met de Antwerpse lokale politie om binnenkort een nieuwe datum te zoeken, al dan niet op dezelfde dag als Pegida. “We blijven immers bezorgd om de tendens die onze interculturele samenleving in vraag stelt”, aldus Sebrechts.

In afwachting komt er alvast een “virtuele actie” op het tijdstip van de geplande wake, maandag 26 januari om 18.30 uur. “Al wie onze Facebookpagina volgt, krijgt daar een virtuele flyer toegestuurd die men dan maandag bijvoorbeeld kan ‘posten’ op zijn tijdlijn”, klinkt het. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content