Bart De Wever pleit voor Belgische ‘Homeland Security’ om jihadstrijders aan te pakken

© Reuters

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil dat er een aparte overheidsdienst wordt opgericht om ‘homegrown’ terroristen in kaart te brengen en aanslagen te verijdelen.

(Belga/AVE) N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor een Belgisch departement voor Binnenlandse Veiligheid om jonge jihadstrijders op te volgen en aan te pakken. Dat heeft de Antwerpse burgemeester gezegd na overleg met Vlaamse en Nederlandse collega’s in Delft.

De Wever denkt dat lokale overheden in beperkte mate kunnen helpen voorkomen dat jongeren naar Syrië of Irak reizen om er te gaan vechten, klonk het op het Nederlandse Nieuwsuur. Toezicht op jongeren die al geradicaliseerd zijn, moet echter op nationaal en Europees niveau gebeuren. Het gevaar dat zij aanslagen zouden plegen in Europa, is immers reëel.

“We hebben het in Brussel meegemaakt en het lijdt geen twijfel, de inlichtingendiensten zijn daar formeel over, dat dit opnieuw zal gebeuren. Het is maar een kwestie van tijd”, zei De Wever op Nieuwsuur. In De Ochtend op Radio 1 voegde hij er aan toe dat het einde van het schooljaar, de ramadan en de oprichting van een kalifaat door ISIS in Irak “eveneens een magnetische uitwerking kunnen hebben”. Als lokale besturen hebben steden daar weinig tegen in te brengen, waarschuwt De Wever.

Informatie laten doorstromen

“Dus vragen wij dat bijvoorbeeld in ons land een echt Homeland Security Office zou worden opgericht om ‘homegrown’ terroristen in kaart te brengen en dit te verijdelen.” De Wever ziet daarin ook een rol weggelegd voor de lokale besturen. “Ik wil gerust de ogen en oren zijn van veiligheidsdiensten in mijn eigen land en heel Europa, want wij weten wie het zijn”, klonk het. “Ik heb in Antwerpen precies in kaart wie die doelgroep is en ik kan die tot in bepaalde mate opvolgen. Maar wat ik natuurlijk niet kan, is dat soort informatie laten doorstromen naar nationale en Europese overheden en de informatie in andere richting ontvangen over welke gevaren zich eventueel voordoen.”

Concreet zou een federaal departement Binnenlandse Veiligheid geradicaliseerde jongeren niet enkel in kaart moeten brengen, maar hen ook moeten “opvolgen op internet, tegenacties moeten opzetten en detoxicatie voeren op internet”, vulde De Wever op Radio 1.

‘Ontgoocheld in vorige minister Binnenlandse Zaken’

Is een extra instelling echt nodig dan? Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD doet volgens De Wever schitterend werk en ook de Staatsveiligheid is met de kwestie bezig. “Maar dat volstaat niet”, zegt hij. “Er is communicatie, zeker als je het geluk hebt burgemeester te zijn van een grote stad met een groot politiekorps, waarin je mensen kan vrijmaken om daar fulltime mee bezig te zijn. Dan zie je dat die informatie-uitwisseling er is. Maar je moet er wel achteraan gaan”, aldus de Antwerpse burgemeester.

De Wever vreest echter dat kleinere steden en gemeenten veel minder in staat zijn de zaken grondig op te volgen. “Daar lijkt me nog veel marge om beter te werken”, zo verwoordde hij het. “Ik kan toch niet wegsteken dat ik een beetje ontgoocheld ben over wat er gebeurd is onder de vorige minister van Binnenlandse Zaken.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content