In Terzake op de VRT verbaast N-VA-voorzitter zich dat CD&V geen kandidaat-premier heeft. 'Dat hebben we sinds 1830 nooit gezien. Ik zou het helemaal geen verkeerd idee vinden dat Kris Peeters een sociaaleconomische herstelregering zou gaan leiden. Ik zou hem daar zeker wel bij willen steunen.'

Bij N-VA zijn ze er nog niet uit over wie kandidaat is om een regering te gaan leiden, aldus De Wever. 'Wij kijken met belangstelling naar hoe de anderen zich positioneren. Wij zullen pas begin volgend jaar communiceren daarover.'

Drugsbeleid Antwerpen: 'Mix van repressie, curatie en preventie'

Bart De Wever sprak in Terzake ook als burgemeester van Antwerpen over het daar gevoerde drugsbeleid, dat pas aangescherpt werd. 'Zeggen dat er in Antwerpen geen drugsprobleem is, is het zonlicht negeren.' De invoering van boetes voor het gebruik van softdrugs komt volgens hem neer op een 'gespierde manier' om probleemgebruikers naar de hulpverlening te krijgen én om drugtoeristen uit Antwerpen weg te jagen. Hij noemt de Antwerpse aanpak 'een mix van repressie, curatie en preventie'.

Over de invoering van een boete van 75 euro voor wie met cannabis wordt betrapt, is sinds het bekendraken van de maatregel veel inkt gevloeid. De Wever ontkende dat het de bedoeling is iedereen aan te pakken - bijvoorbeeld de recreatieve gebruiker die thuis een joint rookt - maar wel om in te grijpen 'waar overlast is'. Hij voerde daarbij aan dat bij eerdere acties tegen drugs op dergelijke plaatsen, ook de andere vormen van criminaliteit afnamen.

Bart De Wever: 'Nergens ter wereld mag je op publiek domein drugs gebruiken'

De N-VA-burgemeester spreekt ook tegen dat er in de Scheldestad geen drugsprobleem zou zijn. Daarvoor haalde hij cijfers aan van drugs die de voorbije twee jaar in de Antwerpse haven werden onderschept en van het aantal cannabisplantages dat werd opgerold.

Hij voert ook aan dat je 'nergens ter wereld op het publieke domein' drugs mag gebruiken. Het 'probleem' met het gedoogbeleid is volgens De Wever ook dat je niemand meer in beeld krijgt. De pv's hebben de bedoeling probleemgebruikers terug in beeld te krijgen om hen zo richting de hulpverlening te krijgen.

Bij N-VA zijn ze er nog niet uit over wie kandidaat is om een regering te gaan leiden, aldus De Wever. 'Wij kijken met belangstelling naar hoe de anderen zich positioneren. Wij zullen pas begin volgend jaar communiceren daarover.'Bart De Wever sprak in Terzake ook als burgemeester van Antwerpen over het daar gevoerde drugsbeleid, dat pas aangescherpt werd. 'Zeggen dat er in Antwerpen geen drugsprobleem is, is het zonlicht negeren.' De invoering van boetes voor het gebruik van softdrugs komt volgens hem neer op een 'gespierde manier' om probleemgebruikers naar de hulpverlening te krijgen én om drugtoeristen uit Antwerpen weg te jagen. Hij noemt de Antwerpse aanpak 'een mix van repressie, curatie en preventie'.Over de invoering van een boete van 75 euro voor wie met cannabis wordt betrapt, is sinds het bekendraken van de maatregel veel inkt gevloeid. De Wever ontkende dat het de bedoeling is iedereen aan te pakken - bijvoorbeeld de recreatieve gebruiker die thuis een joint rookt - maar wel om in te grijpen 'waar overlast is'. Hij voerde daarbij aan dat bij eerdere acties tegen drugs op dergelijke plaatsen, ook de andere vormen van criminaliteit afnamen.De N-VA-burgemeester spreekt ook tegen dat er in de Scheldestad geen drugsprobleem zou zijn. Daarvoor haalde hij cijfers aan van drugs die de voorbije twee jaar in de Antwerpse haven werden onderschept en van het aantal cannabisplantages dat werd opgerold.Hij voert ook aan dat je 'nergens ter wereld op het publieke domein' drugs mag gebruiken. Het 'probleem' met het gedoogbeleid is volgens De Wever ook dat je niemand meer in beeld krijgt. De pv's hebben de bedoeling probleemgebruikers terug in beeld te krijgen om hen zo richting de hulpverlening te krijgen.