Als we eind april nog nergens staan, dan moet dit stilaan stoppen.

(Bart De Wever)

Na de gesprekken tussen de Franstalige partijen en de N-VA onder leiding van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) toonden de Franstaligen zich bijzonder positief. De vergadering zou in een constructieve sfeer verlopen zijn. "We hebben de staatshervorming benaderd vanuit een filosofische invalshoek."

"Zoiets kan niet blijven duren"

Bart De Wever liet voor de microfoon van Radio 1-journalist Marc Van De Looverbosch een heel ander geluid horen. "Wie wil nu negen maanden van zijn leven aan een onderhandelingstafel zitten? Voor mij moet dit op korte tijd tot een conclusie komen, welke conclusie dan ook. De atmosfeer buiten verbetert niet; Ik hoor allerlei beledigingen van Vlaamse partijen in onze richting komen. Zoiets kan niet blijven duren."

"De tijd is op"

"Wij hebben geen akkoord. De tijd is op. Ik zie vooral dat het klimaat heel erg verslechtert. Het wordt heel moeilijk als je ziet hoe nu ook Vlaamse partijen zich tegenover ons beginnen te positioneren. Louis Tobback zegt over mij 'die man speelt al maanden met onze kl***, terwijl Vande Lanotte zegt dat hij goed met mij kan samenwerken. Als je dat soort onzin hoort is het lastig met Franstaligen onderhandelen, zeker als de andere Vlaamse partijen roepen dat ze zonder u een regeling willen maken."

"Zo wil ik niet meer onderhandelen"

"Als de partijen buiten bij monde van Louis Tobback en ongeveer alle VLD'ers een linkse en Belgicistische lijn trekken hoeven de Franstaligen maar te wachten tot de lastposten van N-VA verdwenen zijn. Zo wil ik niet meer onderhandelen. Daarom zeg ik 'de tijd is op'. Als men dit blijft doen om ons te beschadigen, dan maakt men de onderhandelingspositie van de Vlamingen met de grond gelijk."

Deadline eind april

De Wever liet nog verstaan dat de onderhandelingen voor hem echt niet veel langer hoeven te duren en kwam dan zelfs op de proppen met een deadline die de N-VA eerder deze week naar voren schoof, maar daarna weer ontkende. "Er blijven grote meningsverschillen op belangrijke thema's. Ik wil nog wel zoeken naar een akkoord maar dat kan niet te lang meer duren. Er moet een einde komen aan de blokkage. Dit moet tot een conclusie komen, welke dan ook."

"Eind april zijn er enkele belangrijke momenten. Als we dan nog nergens staan, dan moet dit stilaan stoppen." (EE)

Na de gesprekken tussen de Franstalige partijen en de N-VA onder leiding van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) toonden de Franstaligen zich bijzonder positief. De vergadering zou in een constructieve sfeer verlopen zijn. "We hebben de staatshervorming benaderd vanuit een filosofische invalshoek." "Zoiets kan niet blijven duren" Bart De Wever liet voor de microfoon van Radio 1-journalist Marc Van De Looverbosch een heel ander geluid horen. "Wie wil nu negen maanden van zijn leven aan een onderhandelingstafel zitten? Voor mij moet dit op korte tijd tot een conclusie komen, welke conclusie dan ook. De atmosfeer buiten verbetert niet; Ik hoor allerlei beledigingen van Vlaamse partijen in onze richting komen. Zoiets kan niet blijven duren." "De tijd is op" "Wij hebben geen akkoord. De tijd is op. Ik zie vooral dat het klimaat heel erg verslechtert. Het wordt heel moeilijk als je ziet hoe nu ook Vlaamse partijen zich tegenover ons beginnen te positioneren. Louis Tobback zegt over mij 'die man speelt al maanden met onze kl***, terwijl Vande Lanotte zegt dat hij goed met mij kan samenwerken. Als je dat soort onzin hoort is het lastig met Franstaligen onderhandelen, zeker als de andere Vlaamse partijen roepen dat ze zonder u een regeling willen maken." "Zo wil ik niet meer onderhandelen" "Als de partijen buiten bij monde van Louis Tobback en ongeveer alle VLD'ers een linkse en Belgicistische lijn trekken hoeven de Franstaligen maar te wachten tot de lastposten van N-VA verdwenen zijn. Zo wil ik niet meer onderhandelen. Daarom zeg ik 'de tijd is op'. Als men dit blijft doen om ons te beschadigen, dan maakt men de onderhandelingspositie van de Vlamingen met de grond gelijk." Deadline eind april De Wever liet nog verstaan dat de onderhandelingen voor hem echt niet veel langer hoeven te duren en kwam dan zelfs op de proppen met een deadline die de N-VA eerder deze week naar voren schoof, maar daarna weer ontkende. "Er blijven grote meningsverschillen op belangrijke thema's. Ik wil nog wel zoeken naar een akkoord maar dat kan niet te lang meer duren. Er moet een einde komen aan de blokkage. Dit moet tot een conclusie komen, welke dan ook." "Eind april zijn er enkele belangrijke momenten. Als we dan nog nergens staan, dan moet dit stilaan stoppen." (EE)