De onderhandelingen over de hervorming van het secundair onderwijs tussen CD&V, sp.a en N-VA zitten "muurvast". Eén van de heikele punten is het idee van de 'campusscholen', waarbij de schotten tussen ASO, TSO en BSO verdwijnen.

Partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever heeft er op gereageerd op de Antwerpse zender ATV: "We moeten ons technisch en beroepsonderwijs herwaarden, we moeten schrappen in de meer dan driehonderd richtingen. Maar het ASO afschaffen, dat ga ik nooit doen. Waarom zouden we iets dat goed werkt remediëren?"

"Geen Copernicaanse omwenteling"

N-VA houdt volgens vele andere partijen het been stijf in het onderwijsdossier, maar de N-VA-voorzitter benadrukt dat zijn partij wel degelijk het secundair onderwijs wil hervormen. Al wil hij geen "Copernicaanse omwenteling". De Wever: "Als je zo'n goed onderwijs hebt (het Vlaams onderwijs hoort volgens De Wever nu al bij de beste ter wereld, nvdr.), moet je de problemen met trefzekere hervormingen aanpakken."

Minister-president Kris Peeters reageerde in De Zevende Dag op één dat er van een "big bang" geen sprake is. "Niemand van ons heeft de Copernicaanse revolutie in de mond genomen", zei ook sp.a-fractieleider Bart Van Malderen. "We hebben altijd gezegd dat we heel goed moesten weten waarheen, omdan stap voor stap vooruit te gaan. Dat is een proces van geleidelijkheid waar heel veel overleg aan voorafgaat."

Ook CD&V-collega Koen Van den Heuvel onderstreepte dat een Copernicaanse revolutie "nooit aan de orde is geweest". Net als bij de staatshervormingen is geleidelijkheid de beste manier om tot oplossingen te komen, argumenteerde hij. Hij blijft naar eigen zeggen wel geloven in een akkoord, zoals ook sp.a-collega Van Malderen dat deed. "Geef het nog enkele dagen de tijd. Dit is als een mamoettanker van richting veranderen", zei de CD&V'er.

Bereidheid tot akkoord is er nog

Alvast voor de camera's wil niemand de bruggen dus definitief opblazen. "Ik denk dat de bereidheid er is", zei N-VA-fractieleider Matthias Diependaele, die met klem ontkent dat zijn partij als enige de boel blokkeert. "We hebben absoluut bewezen dat we met sp.a en CD&V de voorbije jaren al heel goed bestuur geleverd hebben."

Niettemin lijkt het water tussen de coalitiepartners nog steeds erg diep. "Het gaat hier echt over de grote lijnen, niet over details", merkte een regeringsbron zaterdagavond na het afgesprongen overleg nog op. "De onenigheid raakt aan de fundamenten die vorig jaar zijn afgesproken."

Van een vertrek uit de Vlaamse regering wil men bij N-VA in elk geval niet weten. "We zijn een engagement aangegaan voor vijf jaar, daar houden we ons ook aan", benadrukte fractieleider Diependaele nog. (Belga/MI)

De onderhandelingen over de hervorming van het secundair onderwijs tussen CD&V, sp.a en N-VA zitten "muurvast". Eén van de heikele punten is het idee van de 'campusscholen', waarbij de schotten tussen ASO, TSO en BSO verdwijnen. Partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever heeft er op gereageerd op de Antwerpse zender ATV: "We moeten ons technisch en beroepsonderwijs herwaarden, we moeten schrappen in de meer dan driehonderd richtingen. Maar het ASO afschaffen, dat ga ik nooit doen. Waarom zouden we iets dat goed werkt remediëren?" "Geen Copernicaanse omwenteling"N-VA houdt volgens vele andere partijen het been stijf in het onderwijsdossier, maar de N-VA-voorzitter benadrukt dat zijn partij wel degelijk het secundair onderwijs wil hervormen. Al wil hij geen "Copernicaanse omwenteling". De Wever: "Als je zo'n goed onderwijs hebt (het Vlaams onderwijs hoort volgens De Wever nu al bij de beste ter wereld, nvdr.), moet je de problemen met trefzekere hervormingen aanpakken."Minister-president Kris Peeters reageerde in De Zevende Dag op één dat er van een "big bang" geen sprake is. "Niemand van ons heeft de Copernicaanse revolutie in de mond genomen", zei ook sp.a-fractieleider Bart Van Malderen. "We hebben altijd gezegd dat we heel goed moesten weten waarheen, omdan stap voor stap vooruit te gaan. Dat is een proces van geleidelijkheid waar heel veel overleg aan voorafgaat."Ook CD&V-collega Koen Van den Heuvel onderstreepte dat een Copernicaanse revolutie "nooit aan de orde is geweest". Net als bij de staatshervormingen is geleidelijkheid de beste manier om tot oplossingen te komen, argumenteerde hij. Hij blijft naar eigen zeggen wel geloven in een akkoord, zoals ook sp.a-collega Van Malderen dat deed. "Geef het nog enkele dagen de tijd. Dit is als een mamoettanker van richting veranderen", zei de CD&V'er. Bereidheid tot akkoord is er nogAlvast voor de camera's wil niemand de bruggen dus definitief opblazen. "Ik denk dat de bereidheid er is", zei N-VA-fractieleider Matthias Diependaele, die met klem ontkent dat zijn partij als enige de boel blokkeert. "We hebben absoluut bewezen dat we met sp.a en CD&V de voorbije jaren al heel goed bestuur geleverd hebben." Niettemin lijkt het water tussen de coalitiepartners nog steeds erg diep. "Het gaat hier echt over de grote lijnen, niet over details", merkte een regeringsbron zaterdagavond na het afgesprongen overleg nog op. "De onenigheid raakt aan de fundamenten die vorig jaar zijn afgesproken." Van een vertrek uit de Vlaamse regering wil men bij N-VA in elk geval niet weten. "We zijn een engagement aangegaan voor vijf jaar, daar houden we ons ook aan", benadrukte fractieleider Diependaele nog. (Belga/MI)