Nadat er de voorbije weken al verschillende signalen uit te Wetstraat kwamen dat een begrotingsevenwicht tegen 2018 niet haalbaar is, zegt de N-VA-voorzitter nu in De Tijd en L'Echo: 'Ik kan begrijpen dat anderen er aan denken dat de weg naar een begroting in evenwicht trager gaat.'

De Wever wil niet gezegd hebben dat hij het begrotingsevenwicht loslaat, maar kan er wél begrip voor opbrengen dat "anderen" eraan denken het begrotingsevenwicht uit te stellen tot na 2018. "Maar zeggen dat we niets meer gaan doen, daar kan ik niet mee akkoord gaan."

De Wever zegt dat hij tevreden is over het sociaal-economische luik van het federale regeringswerk. "Met uitzondering van één punt: de begroting. We hadden ons structureel tekort met jaarlijks 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten verminderen, maar in realiteit - laat ons eerlijk zijn - hebben we de voorbije twee jaar telkens slechts 0,3 procent gedaan."

De regeringspartijen onderhandelen momenteel over de begroting 2017 en volgens De Wever zouden er "moeilijke beslissingen" moeten worden genomen. Als het van de N-VA-voorzitter afhangt, wordt er verder bespaard in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Nieuwe belastingen ziet hij niet zitten. "We willen besparen, maar bepaalde partijen rond de regeringstafel delen onze mening niet."

De Wever geeft toe dat bij verkeerde besparingen het economisch herstel gefnuikt dreigt te worden. "Als je die oplegt aan de mensen en de bedrijven, dat zou niet gaan. Ik kan begrijpen dat anderen eraan denken dat de weg naar een begroting in evenwicht trager gaat. Maar zeggen dat we niets meer gaan doen, daar kan ik niet mee akkoord gaan."

Over de plannen na de verkiezingen van 2019 is De Wever duidelijk: 'Als de kiezer het toelaat doen we verder zonder de PS. Dwingt de kiezer ons toch met de PS te spreken, zullen we onze communautaire programma op tafel leggen. Zo eenvoudig is het.'

(Belga/JH)

Nadat er de voorbije weken al verschillende signalen uit te Wetstraat kwamen dat een begrotingsevenwicht tegen 2018 niet haalbaar is, zegt de N-VA-voorzitter nu in De Tijd en L'Echo: 'Ik kan begrijpen dat anderen er aan denken dat de weg naar een begroting in evenwicht trager gaat.'De Wever wil niet gezegd hebben dat hij het begrotingsevenwicht loslaat, maar kan er wél begrip voor opbrengen dat "anderen" eraan denken het begrotingsevenwicht uit te stellen tot na 2018. "Maar zeggen dat we niets meer gaan doen, daar kan ik niet mee akkoord gaan."De Wever zegt dat hij tevreden is over het sociaal-economische luik van het federale regeringswerk. "Met uitzondering van één punt: de begroting. We hadden ons structureel tekort met jaarlijks 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten verminderen, maar in realiteit - laat ons eerlijk zijn - hebben we de voorbije twee jaar telkens slechts 0,3 procent gedaan."De regeringspartijen onderhandelen momenteel over de begroting 2017 en volgens De Wever zouden er "moeilijke beslissingen" moeten worden genomen. Als het van de N-VA-voorzitter afhangt, wordt er verder bespaard in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Nieuwe belastingen ziet hij niet zitten. "We willen besparen, maar bepaalde partijen rond de regeringstafel delen onze mening niet."De Wever geeft toe dat bij verkeerde besparingen het economisch herstel gefnuikt dreigt te worden. "Als je die oplegt aan de mensen en de bedrijven, dat zou niet gaan. Ik kan begrijpen dat anderen eraan denken dat de weg naar een begroting in evenwicht trager gaat. Maar zeggen dat we niets meer gaan doen, daar kan ik niet mee akkoord gaan."Over de plannen na de verkiezingen van 2019 is De Wever duidelijk: 'Als de kiezer het toelaat doen we verder zonder de PS. Dwingt de kiezer ons toch met de PS te spreken, zullen we onze communautaire programma op tafel leggen. Zo eenvoudig is het.'(Belga/JH)