Knack Wereldtijdschrift verschijnt op 23 juni. Het is alleen in de winkel te koop. Het kost 7,5 euro. Abonnees van Knack vinden deze week in Knack een kortingbon.

Dagelijks zien de inwoners van Weelde, een dorpje in de uiterste noordelijke uithoek van Vlaanderen, ze flaneren naar de plaatselijke supermarkt: Kosovaren, Kameroeners, Georgiërs, Pakistani. Niemand in het 'tijdelijke' transitcentrum wil hier verblijven. En zowat iedereen in het dorp telt de dagen af tot het legerterrein eindelijk eens iets goeds oplevert voor de gemeenschap.

Sinds het begin van de jaren zestig is een gebied van 48 hectare namelijk eigendom van het Belgisch leger. Maar de militairen trekken weg en de gronden staan te koop. De plaatselijke bevolking vatte hoop: wie weet zou er in een door Nederlandse belastingmigranten geteisterd gebied eindelijk betaalbare bouwgrond vrijkomen.

Maar de ontnuchtering volgde snel. Het land stond in rep en roer vanwege de asielcrisis, in haar haast om toch maar opvangplaatsen te creëren, nam de regering ook Weelde in het vizier. De militaire basis doet nu dienst als tijdelijk opvangcentrum. Asielzoekers zouden er maximaal tien weken verblijven, maar de verhalen van de inmates spreken dat tegen.

Michael De Cock deelde een kamer met drie asielzoekers, en sprak met de plaatselijke bevolking. Hij stelde vast dat dit centrum een van de vele etterbuilen is van jaren wanbeleid: een transitcentrum waar mensen langer blijven dan gepland, op terreinen met loodsen die niet geschikt bleken, in een dorp waar asielzoekers niet gewenst zijn, waar het lokale bestuur nauwelijks iets doet om een draagvlak te creëren en de mensen het liefst zo snel mogelijk met de bus naar Turnhout ziet vertrekken.

In het gemeentehuis tellen ze ondertussen de dagen af. In november mag het centrum dicht. Zo is beloofd. Al twijfelt intussen iedereen daaraan, en wil in Brussel niemand dat per mail bevestigen, hoezeer de burgemeester ook aandringt.

Migratieverdriet in de Noorderkempen, een beklijvende reportage.

Dagelijks zien de inwoners van Weelde, een dorpje in de uiterste noordelijke uithoek van Vlaanderen, ze flaneren naar de plaatselijke supermarkt: Kosovaren, Kameroeners, Georgiërs, Pakistani. Niemand in het 'tijdelijke' transitcentrum wil hier verblijven. En zowat iedereen in het dorp telt de dagen af tot het legerterrein eindelijk eens iets goeds oplevert voor de gemeenschap. Sinds het begin van de jaren zestig is een gebied van 48 hectare namelijk eigendom van het Belgisch leger. Maar de militairen trekken weg en de gronden staan te koop. De plaatselijke bevolking vatte hoop: wie weet zou er in een door Nederlandse belastingmigranten geteisterd gebied eindelijk betaalbare bouwgrond vrijkomen. Maar de ontnuchtering volgde snel. Het land stond in rep en roer vanwege de asielcrisis, in haar haast om toch maar opvangplaatsen te creëren, nam de regering ook Weelde in het vizier. De militaire basis doet nu dienst als tijdelijk opvangcentrum. Asielzoekers zouden er maximaal tien weken verblijven, maar de verhalen van de inmates spreken dat tegen. Michael De Cock deelde een kamer met drie asielzoekers, en sprak met de plaatselijke bevolking. Hij stelde vast dat dit centrum een van de vele etterbuilen is van jaren wanbeleid: een transitcentrum waar mensen langer blijven dan gepland, op terreinen met loodsen die niet geschikt bleken, in een dorp waar asielzoekers niet gewenst zijn, waar het lokale bestuur nauwelijks iets doet om een draagvlak te creëren en de mensen het liefst zo snel mogelijk met de bus naar Turnhout ziet vertrekken. In het gemeentehuis tellen ze ondertussen de dagen af. In november mag het centrum dicht. Zo is beloofd. Al twijfelt intussen iedereen daaraan, en wil in Brussel niemand dat per mail bevestigen, hoezeer de burgemeester ook aandringt. Migratieverdriet in de Noorderkempen, een beklijvende reportage.