Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) heeft ontslag genomen als burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel. Dat heeft de Franstalige liberaal zaterdag zelf bevestigd in een persbericht.

De Decker wil naar eigen zeggen door zijn ontslag de "sereniteit bewaren" in het belang van zijn gemeente. Hij verwijst naar het "ondraaglijke klimaat" dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier.

Hij herhaalt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet. "Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land", aldus Armand De Decker. De Decker is in opspraak gekomen in de Kazachgate-affaire. Hij zou bemiddeld hebben bij het tot stand komen van de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011, ten voordele van de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. De rol van de MR-politicus wordt nu onderzocht door een parlementaire onderzoekscommissie.

Olivier Maingain, de voorzitter van de partij DéFI, die in Ukkel samen met MR in de meerderheid zit, had zaterdag in een interview met Le Soir om het ontslag gevraagd van De Decker.

De voorzitter van de Franstalige liberalen, Olivier Chastel, zegt akte te nemen van het ontslag van de Ukkelse burgemeester. "Zijn beslissing was onvermijdelijk geworden om een sereen beleid in Ukkel te garanderen", klinkt het op Twitter.

Armand De Decker (68) was aan zijn tweede mandaat als burgemeester bezig. De licentiaat in de rechten aan de ULB begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat voor de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begint in 1979 wanneer hij adjunct-secretaris-generaal wordt van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuist hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 wordt hij kamerlid. Dat blijft hij tot 1995, waarna hij senator wordt. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelt hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007. De Decker is ook minister van staat.

Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) heeft ontslag genomen als burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel. Dat heeft de Franstalige liberaal zaterdag zelf bevestigd in een persbericht.De Decker wil naar eigen zeggen door zijn ontslag de "sereniteit bewaren" in het belang van zijn gemeente. Hij verwijst naar het "ondraaglijke klimaat" dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier. Hij herhaalt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet. "Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land", aldus Armand De Decker. De Decker is in opspraak gekomen in de Kazachgate-affaire. Hij zou bemiddeld hebben bij het tot stand komen van de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011, ten voordele van de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. De rol van de MR-politicus wordt nu onderzocht door een parlementaire onderzoekscommissie. Olivier Maingain, de voorzitter van de partij DéFI, die in Ukkel samen met MR in de meerderheid zit, had zaterdag in een interview met Le Soir om het ontslag gevraagd van De Decker. De voorzitter van de Franstalige liberalen, Olivier Chastel, zegt akte te nemen van het ontslag van de Ukkelse burgemeester. "Zijn beslissing was onvermijdelijk geworden om een sereen beleid in Ukkel te garanderen", klinkt het op Twitter.Armand De Decker (68) was aan zijn tweede mandaat als burgemeester bezig. De licentiaat in de rechten aan de ULB begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat voor de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begint in 1979 wanneer hij adjunct-secretaris-generaal wordt van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuist hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 wordt hij kamerlid. Dat blijft hij tot 1995, waarna hij senator wordt. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelt hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007. De Decker is ook minister van staat.