Antwerpen trekt stekker uit Eandis-deal
De stad Antwerpen trekt de stekker uit de geplande fusie van distributienetbeheerders tot Eandis Assets. Deze fusie was een voorwaarde voor de Chinese instap.
Nu de Vlaamse energieregulator Vreg duidelijk heeft gesteld dat na een fusie van de distributienetbeheerders tot Eandis Assets er geen regionale verschillen in tarifering meer mogen zijn, kan die fusie niet doorgaan. Dat zegt Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) donderdagavond in een mededeling. De Antwerpse intercommunale Imea had immers als opschortende voorwaarde voor de fusie gesteld dat ze eigen – lagere – tarieven wilde behouden. Ook de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis lijkt nu van de baan.
“In de aanloop van de gesprekken over de fusie van Eandis is de houding van het Antwerpse stadsbestuur steeds geweest dat deze in geen geval ten koste mocht gaan van de Antwerpenaar”, stelt Kennis in de mededeling. “Bij de principiële goedkeuring van de fusie en de zoektocht naar een private partner in augustus 2015 is dan ook de absolute garantie gevraagd dat de huidige tarieven, die tot de laagste in Vlaanderen behoren, bewaard zouden blijven. Pas vandaag heeft de Vreg zich eindelijk eenduidig uitgesproken over deze zaak. De toezichthouder stelt dat deze tarifering gelijkgeschakeld zal moeten worden, met een prijsstijging voor de Antwerpenaar tot gevolg.”
Kennis, naast Antwerps schepen ook lid van het strategisch comité van Eandis en voorzitter van het regionaal bestuurscomite van Imea Antwerpen, concludeert uit de boodschap van de Vreg dat de opschortende voorwaarde van Imea nu optreedt en de fusie niet kan doorgaan. Hij betreurt wel de manier waarop het debat rond de Eandis-deal de voorbije week werd gevoerd.
Zware hypotheek
Maandag had de Antwerpse gemeenteraad de fusie en de intrede van State Grid nog goedgekeurd. Dat gebeurde weliswaar met een erg nipte meerderheid, zonder steun van voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld), en ondanks heel wat kritiek van de oppositiepartijen. Ook toen verklaarde Kennis echter nog dat hij en Imea zouden vasthouden aan de opschortende voorwaarde. “Van de Antwerpenaren kan niet gevraagd worden te betalen voor bijkomende kosten die zij niet mee veroorzaken”, stelt hij.
Dat Antwerpen zich terugtrekt uit de geplande fusie legt een zware hypotheek op twee zeer belangrijke dossiers voor het distributienetbeheer in Vlaanderen. Dat zegt distributienetbeheerder Eandis in een eerste reactie. “We gaan kijken wat de gevolgen van deze beslissing zijn”, aldus woordvoerder Simon Van Wijmeersch.
“Dit is geen goed nieuws, in elk geval omwille van het vele werk van twee jaar dat daardoor verloren gaat”, zegt Eandis-voorzitter Piet Buyse. “Als de fusie tot Eandis Assets niet tot een goed einde kan komen, dat kan de private intrede ook niet doorgaan, want de fusie tot Eandis Assets was een voorwaarde.” Voorzitter Buyse zegt nu dat de CEO, het management en juristen vrijdag samenkomen om zich te buigen over de algemene vergadering van maandag. De raden van bestuur van de zeven intercommunales (die tot Eandis Assets zouden fusioneren) vergaderen maandag om na te denken over de toekomst. Over hoe het nu verder moet, waagt voorzitter Buyse zich nog niet tot verdere commentaar. “Het is nu veel te vroeg om uitspraken te doen.”
CD&V roept ondertussen op tot sereniteit. “CD&V heeft nota genomen van de beslissing van de Antwerpse intercommunale Imea om de fusie van de zeven Eandis-intercommunales niet te laten doorgaan”, stelt de partij in een persbericht. “Deze beslissing heeft uiteraard gevolgen voor het financieringsproject met State Grid dat in elk geval niet kan doorgaan in de voorziene vorm.”
“Voor ons blijven lokale autonomie en goed overleg tussen de gemeenten het uitgangspunt. De lokale controle op deze strategische voorzieningen voor de dienstverlening aan de bevolking blijft voor ons de basis. Dit is ook zo verankerd in het decreet op de intergemeentelijke samenwerking.”
Volgens de Vlaamse christendemocraten moeten de besturen van de zeven intercommunales uit de Eandis-groep zich nu beraden “op welke manier ze het financieringsvraagstuk na het vertrek van Electrabel uit hun kapitaal zullen beantwoorden”.
Tijd om burgers te laten participeren
Nu de Eandis-deal van de baan lijkt, is het volgens Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten tijd om de burgers te laten participeren in het energienetwerk. “Dat is de weg vooruit. Goed voor de burger én de Vlaamse economie”, zo tweet ze donderdagavond. Haar fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Somers tweette eerder al: “Nu werken aan een betere oplossing #eandis #beursgang #participatievanVlamingen”.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert via Twitter: “Niet verrast, opschortende voorwaarde was gekend, zie verklaring gisteren in parlement. Tijd voor een sereen inhoudelijk debat #Eandis”, zo tweet de Vlaamse regeringsleider donderdagavond.
Bourgeois verwijst daarmee naar zijn uitspraken van woensdag in het Vlaams Parlement. Daar noemde hij de Eandis-deal “verre van zeker”, niet alleen omdat er voldoende steun moest zijn bij de lokale besturen, maar ook omdat er een opschortende voorwaarde was rond de tariefdifferentiatie. Hij herhaalt nu ook zijn oproep tot sereniteit in het debat.
(Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier