Annick De Ridder van oppositie naar meerderheid: 7 scherpe uitspraken

Annick De Ridder © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Annick De Ridder stapt over van de oppositie (Open VLD) naar de Vlaamse meerderheid (N-VA). Nu ze van kamp wisselt, zal De Ridder haar kritische houding moeten bijstellen. In het verleden legde ze de meerderheid meermaals het vuur aan de schenen. 7 scherpe uitspraken.

1. ‘Aspirientje voor een doodzieke patiënt’

In november stelde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) samen met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) 33 maatregelen voor om de Antwerpse files aan te pakken. Annick De Ridder vond de maatregelen maar een doekje tegen het bloeden in afwachting van de Oosterweelverbinding. Smalend sprak ze over een ‘verfpottenakkoord’. ‘Dit is niet meer dan een aspirientje voor een doodzieke patiënt. Too little, too late’, aldus De Ridder.

2. ‘Regering moet eindelijk zelf knopen doorhakken’

De Ridder hekelde meermaals het uitstelgedrag van de Vlaamse regering in het Oosterweeldossier. ‘Kris Peeters blijft zich wegsteken achter Europa. Het wordt tijd dat zijn regering eindelijk zelf knopen doorhakt en alvast start met flankerende maatregelen. Ik denk niet dat de Europese commissie bereid is om voor Peeters de kastanjes uit het vuur te halen’, sprak Vlaams De Ridder in het Vlaams Parlement.

3. ‘Vlaamse regering maakt er een knoeiboel van’

Over datzelfde Oosterweeldossier maakte De Ridder veel woorden vuil. Nog voor Europa er aan te pas kwam, hekelde ze de houding van de Vlaamse Regering. ‘Een knoeiboel’, vatte ze de hele situatie samen.

4.‘Vlaamse regering heeft helemaal geen ondernemersreflex’

In een opinie die De Ridder samen schreef met Herman Schueremans (Open VLD) en Ivan Sabbe (LDD) uitten de drie kritiek op het ondernemerskader dat de Vlaamse regering creëert. ‘De Vlaamse regering toont te weinig daadkracht en blijft steken in plannen en dure woorden.’ De drie volksvertegenwoordigers stelden dat beleidsvoerders via allerhande wetten en decreten ondernemen erg complex maakt.

5.‘Besluitloosheid brengt onze haven in gevaar’

De aanslepende geschillen tussen Nederland en Vlaanderen in verband met de hedwigepolder deden De Ridder haar geduld verliezen. Ze wilde niet wachten op beslissingen van de Europese Commissie. ‘Onze haven is in gevaar’, verweet ze de Vlaamse regering.

6.‘Totale onmacht van de regering Peeters’

De aanpak van de Vlaamse regering om de capaciteitsproblemen aan te pakken in het onderwijs bewees volgens Open VLD de ’totale onmacht van de regering Peeters II’. ‘Door de schamele beslissingen lijkt het of de regering onderwijs niet langer ziet als een kerntaak’, voegde De Ridder daar aan toe.

7. ‘De gehoopte mentaliteitswijziging komt er maar niet’

De Ridder uitte forse kritiek op het beleid dat door De Lijn werd gevolgd. ‘We hebben er in het verleden mee ingestemd om De Lijn een miljard te geven, maar er is geen resultaat, geen mentaliteitswijziging. Het aandeel van het openbaar vervoer in alle verplaatsingen in Vlaanderen, haalt amper 11 procent. Dat is veel te laag in verhouding tot het uitgegeven budget.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content