Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans is naar eigen zeggen blij dat er barsten komen in het cordon sanitaire tegen zijn partij. 'Ik ben blij dat er een kentering komt en dat die onnozele tijd van het cordon voorbij is,' zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Annemans stelt vast dat er her en der VB-politici zijn benoemd in OCMW- en politieraden. Dat is volgens hem de facto een doorbreking van het cordon sanitaire. Hij is ook verheugd dat CD&V-senator Rik Torfs er voor pleitte om het cordon stap voor stap te vergeten.

'Cordon heeft democratie verarmd'

"Torfs is niet altijd onverstandig. Hij heeft gelijk als hij zegt dat de democratie door het cordon iets ontbeert. Het heeft de democratie al 20 jaar verarmd. Het zou dus gezond zijn als we het achterwege laten", aldus Annemans.

"Wat hij er ook aan toegevoegd heeft, is dat de traditionele partijen die geconfronteerd worden met dat Vlaams nationalisme zich niets van het stijgende Vlaams bewustzijn hoefden aan te trekken en dat ze door dat cordon niet zijn geëvolueerd."

'Vlaams Belang wil democratische rol opnemen in Denderleeuw'

Annemans wil zich naar eigen zeggen niet bemoeien met de situatie in Denderleeuw, waar volgens de oppositie het cordon sanitaire doorbroken is, maar zegt dat zijn partij "haar democratische rol zal opnemen als ze die moet opnemen". "We willen dat Denderleeuw zo snel mogelijk uit de impasse geraakt. We willen de bestuurbaarheid van Denderleeuw vlot trekken."

In Denderleeuw vindt op voorstel van Vlaams Belang de gemeenteraadszitting waarop geheim gestemd wordt over een schepencollege, een week vroeger plaats. N-VA en CD&V hebben het voorstel op de installatievergadering gesteund. In een gezamenlijke reactie zeggen SP.A/Open en Open VLD Plus dat daardoor het cordon sanitaire de facto is doorbroken.

VB-voorzitter Annemans zegt dat het cordon sanitaire als zodanig nog niet is doorbroken in Denderleeuw. Volgens hem wil zijn partij er vooral mee voor zorgen dat Denderleeuw "uit de impasse geraakt". Vlaams Belang zal volgens Annemans "haar democratische rol spelen".

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans is naar eigen zeggen blij dat er barsten komen in het cordon sanitaire tegen zijn partij. 'Ik ben blij dat er een kentering komt en dat die onnozele tijd van het cordon voorbij is,' zei hij in De Ochtend op Radio 1. Annemans stelt vast dat er her en der VB-politici zijn benoemd in OCMW- en politieraden. Dat is volgens hem de facto een doorbreking van het cordon sanitaire. Hij is ook verheugd dat CD&V-senator Rik Torfs er voor pleitte om het cordon stap voor stap te vergeten.'Cordon heeft democratie verarmd' "Torfs is niet altijd onverstandig. Hij heeft gelijk als hij zegt dat de democratie door het cordon iets ontbeert. Het heeft de democratie al 20 jaar verarmd. Het zou dus gezond zijn als we het achterwege laten", aldus Annemans. "Wat hij er ook aan toegevoegd heeft, is dat de traditionele partijen die geconfronteerd worden met dat Vlaams nationalisme zich niets van het stijgende Vlaams bewustzijn hoefden aan te trekken en dat ze door dat cordon niet zijn geëvolueerd." 'Vlaams Belang wil democratische rol opnemen in Denderleeuw' Annemans wil zich naar eigen zeggen niet bemoeien met de situatie in Denderleeuw, waar volgens de oppositie het cordon sanitaire doorbroken is, maar zegt dat zijn partij "haar democratische rol zal opnemen als ze die moet opnemen". "We willen dat Denderleeuw zo snel mogelijk uit de impasse geraakt. We willen de bestuurbaarheid van Denderleeuw vlot trekken." In Denderleeuw vindt op voorstel van Vlaams Belang de gemeenteraadszitting waarop geheim gestemd wordt over een schepencollege, een week vroeger plaats. N-VA en CD&V hebben het voorstel op de installatievergadering gesteund. In een gezamenlijke reactie zeggen SP.A/Open en Open VLD Plus dat daardoor het cordon sanitaire de facto is doorbroken. VB-voorzitter Annemans zegt dat het cordon sanitaire als zodanig nog niet is doorbroken in Denderleeuw. Volgens hem wil zijn partij er vooral mee voor zorgen dat Denderleeuw "uit de impasse geraakt". Vlaams Belang zal volgens Annemans "haar democratische rol spelen".