In België bestaat geen wettelijke verplichting om bordjes voor mannen- en vrouwen-wc's op te hangen. De Vlaamse overheid besloot vorig jaar al om die bordjes weg te halen en te gaan voor genderneutrale wc's. Er kwamen ook 120 bijkomende toiletten, aangeduid met 'wc' en voorzien van de nodige privacy. Maar in horecazaken en op de werkvloer in het algemeen blijven de bordjes voor mannen en vrouwen de norm.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bracht maandag een bezoek aan het Transgender Infopunt van het Gentse UZ. Verschillende transgenders getuigen daar dat het vinden van gepaste wc's vaak moeilijk is. Bij het Transgender Infopunt, waar sinds oktober bijna 600 transgenders terugbetaalde psychologisch hulp kregen, vindt men de bordjes kwetsend.

Genderneutraal

De Block heeft oor naar de zorgen van transgenders, maar is niet bevoegd voor de situatie op de werkvloer.

In het huidige wettelijk kader is het de codex welzijn op het werk, boek II, dat stelt dat afzonderlijke toiletten voor mannen en vrouwen nodig zijn.

Het Transgender Infopunt wil niet dat daar een nieuwe genderneutrale categorie bij komt voor transgenders, omdat dat stigmatiserend kan zijn. 'Alle openbare toiletten gewoon genderneutraal maken, is voor iedereen een verbetering', klinkt het.

Bekijk ook een video van de Universiteit van Vlaanderen hierover

In België bestaat geen wettelijke verplichting om bordjes voor mannen- en vrouwen-wc's op te hangen. De Vlaamse overheid besloot vorig jaar al om die bordjes weg te halen en te gaan voor genderneutrale wc's. Er kwamen ook 120 bijkomende toiletten, aangeduid met 'wc' en voorzien van de nodige privacy. Maar in horecazaken en op de werkvloer in het algemeen blijven de bordjes voor mannen en vrouwen de norm.Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bracht maandag een bezoek aan het Transgender Infopunt van het Gentse UZ. Verschillende transgenders getuigen daar dat het vinden van gepaste wc's vaak moeilijk is. Bij het Transgender Infopunt, waar sinds oktober bijna 600 transgenders terugbetaalde psychologisch hulp kregen, vindt men de bordjes kwetsend. De Block heeft oor naar de zorgen van transgenders, maar is niet bevoegd voor de situatie op de werkvloer. In het huidige wettelijk kader is het de codex welzijn op het werk, boek II, dat stelt dat afzonderlijke toiletten voor mannen en vrouwen nodig zijn. Het Transgender Infopunt wil niet dat daar een nieuwe genderneutrale categorie bij komt voor transgenders, omdat dat stigmatiserend kan zijn. 'Alle openbare toiletten gewoon genderneutraal maken, is voor iedereen een verbetering', klinkt het.