Albert krijgt 923.000 euro per jaar

© Belga

Koning Albert II zal na zijn troonsafstand jaarlijks een dotatie krijgen van 923.000 euro, hetzelfde bedrag als kroonprins Filip momenteel ontvangt.

Na zijn troonsafstand zal koning Albert II een jaarlijkse dotatie van 923.000 euro krijgen, hetzelfde bedrag als kroonprins Filip momenteel ontvangt, al zal hij op een deel daarvan belastingen moeten betalen. Dat heeft vicepremier Didier Reynders (MR) verklaard, na afloop van de vergadering van het kernkabinet.

De gepensioneerde koning zal ook vijf jaar lang kunnen rekenen op een tiental detacheringen.

Het kernkabinet boog zich over de dotatie die koning Albert II en koningin Paola zullen ontvangen na de troonsafstand. De topministers van de regering-Di Rupo beslisten dat voor de huidige vorst “dezelfde situatie als nu voor prins Filip” zal gelden. Die krijgt nu een dotatie van 923.000 euro. Zoals het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming eerder overeenkwam, zal het vorstenpaar voortaan ook op een deel van de dotatie belastingen moeten betalen. Didier Reynders (MR) citeerde een bedrag van 200.000 euro waarop belastingen zullen gelden.

Het kabinet van de eerste minister herinnert eraan dat het gaat om directe belastingen op het deel “vergoeding” van de dotatie, dat gelijk is aan twee keer de vergoeding van een Staatsraad, maar dat ze ook indirecte belastingen zullen moeten betalen, dus btw en accijnzen. De regels over de controle en transparantie van de dotatie gelden eveneens voor het vorstenpaar.

Brieven aan de koning

Op een vraag of de dotatie niet aan de hoge kant ligt, merkte vicepremier Reynders op dat ze minder hoog ligt dan “de bedragen die andere leden van de koninklijke familie” kregen en onderstreepte hij dat je steeds met het verleden moet vergelijken. Hij had het over een “nogal wijze beslissing”, op een moment dat het land een economische crisis doormaakt.

De koning en koningin zullen de komende vijf jaar nog kunnen rekenen op een tiental gedetacheerde overheidsmedewerkers, naast hun veiligheidsnoden. Het einde van het koningschap betekent immers niet dat ze hun activiteiten volledig stopzetten, aldus de MR-vicepremier, die als voorbeeld aanhaalde dat tal van burgers brieven schrijven naar de koning.

Na die vijf jaar zal een evaluatie volgen, preciseert het kabinet van de premier nog. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content