Al bijna 2000 inschrijvingen voor Vlaamse groepsaankoop van elektrische auto’s

© Getty Images/iStockphoto

Een week na de lancering van de groepsaankoop voor elektrische wagens en laadpalen in opdracht van de Vlaamse overheid hebben al 1926 Vlamingen hun interesse kenbaar gemaakt bij online marktplaats Bobex, dat meldt Het Laatste Nieuws. De Vlaamse Ombudsman is kritisch.

Vooral 55-plussers uit de Antwerpse stadsrand blijken interesse te tonen in de groepsaankoop, vaak ter vervanging van de tweede kleine wagen.

De grote interesse toont volgens Vlaams minister van Energie Lydia Peeters aan dat Vlamingen elektrisch rijden meer en meer in overweging nemen. Tegen 2020 wil de Vlaamse overheid het aandeel elektrische wagens op 7,5 procent krijgen.

‘Deze groepsaankoop heeft nu al onze verwachtingen overtroffen’, zegt Jean-Louis Van Marcke, CEO en oprichter van Bobex. ‘Het bewijst duidelijk dat de groepsaankoop de trigger is die veel Vlamingen nodig hadden om tot actie over te gaan. We hebben bij Bobex ondertussen al extra personeel aangeworven om de grote toeloop op te vangen. Want we willen alle geïnteresseerden uiteraard zo snel mogelijk kunnen opbellen om hen in contact te brengen met een verdeler in de buurt voor een testrit.’

Volgens Bobex is 44 procent van de inschrijvingen afkomstig van 55-plussers. ‘Het gaat opvallend vaak over iets oudere mannen, uit de stadsrand van Antwerpen of Gent. Het succes is het grootst in de provincie Antwerpen, met als topgemeente Wommelgem. Ook in Berlaar, Wijnegem, Moerbeke-Waas en De Pinte is de groepsaankoop een groot succes’, klinkt het.

Geïnteresseerde consumenten kiezen vaak voor een elektrische wagen ter vervanging van een oude dieselwagen die dienst doet als tweede wagen. De grootste groep geeft aan minder dan vijftig kilometer per dag te zullen rijden met de wagen.

Ombudsman kritisch

Toch reageert niet iedereen positief. ‘Meestal zijn groepsaankopen de beste garantie om niét de beste prijs te hebben’, zegt Vlaams ombudsman Bart Weekers. ‘Ook nu kreeg ik al veel klachten van mensen die een betere deal hebben gevonden. Ik begrijp de goede bedoelingen, maar ik kan de klachten over enkele maanden al voorspellen. Op de website doen ze alsof iedereen recht heeft op de premie van de Vlaamse overheid. Terwijl dat helemaal niet zo is. De zero-emissiepremie (tot 4000 euro) krijg je alleen als je die wagen als particulier aankoopt.’

‘Dus over enkele maanden gaat het Vlaams Energieagentschap (VEA) de wind van voren krijgen, omdat het die premies niet aan iedereen zal uitbetalen’, gaat hij verder. ‘Die mensen gaan klagen, en dan ga ik moeten zeggen: sorry overheid, als jullie zo communiceren, dan begrijp ik dat mensen dit niet wisten. Dan is de vraag: krijgen die mensen alsnog hun premie?’

Bij Bobex, het bedrijf dat de groepsaankoop organiseert, is men zich van geen kwaad bewust. ‘Dat staat wél op onze website, maar we zullen het nog eens expliciet vermelden bij de prijsvergelijking, zodat mensen zich zeker niet vergissen’, luidt het daar.

Partner Content