Daarover bestaat een akkoord, zo heeft premier Charles Michel donderdag gezegd tijdens zijn bezoek aan het Canadese Montréal. De kwestie zal besproken worden op de eerstvolgende ministerraad.

"We hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de missie van vier F-16's om het terrorisme in Syrië te bestrijden", aldus Michel. Dat akkoord kwam er na overleg met minister van Defensie Steven Vandeput (die al langer voorstander is van een verlenging van de missie in Syrië) en met de kern.

België had destijds met Nederland een beurtrol afgesproken om telkens een half jaar F-16's uit te sturen. Dat moest de kosten per begrotingsjaar helpen drukken. Nederland heeft intussen echter laten verstaan dat het op 1 juli niet opnieuw zal overnemen. Daarom zal de missie verlengd worden tot het einde van het jaar.

België zal van 1 juli tot 31 december vier F-16's inzetten, ondersteund door 110 militairen (waarvan een twintigtal tijdelijk). Een Red Card Holder Team bestaande uit 4 personen zal opereren vanuit Qatar. "De opdrachten die onze vliegtuigen kunnen uitvoeren voor de internationale coalitie blijven onveranderd. Enkel het aantal vlieguren daalt van 400 naar 250 per maand", meldt minister van Defensie Steven Vandeput. De kostprijs van de verlenging van deze operatie bedraagt 17 miljoen euro.

Daarover bestaat een akkoord, zo heeft premier Charles Michel donderdag gezegd tijdens zijn bezoek aan het Canadese Montréal. De kwestie zal besproken worden op de eerstvolgende ministerraad."We hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de missie van vier F-16's om het terrorisme in Syrië te bestrijden", aldus Michel. Dat akkoord kwam er na overleg met minister van Defensie Steven Vandeput (die al langer voorstander is van een verlenging van de missie in Syrië) en met de kern. België had destijds met Nederland een beurtrol afgesproken om telkens een half jaar F-16's uit te sturen. Dat moest de kosten per begrotingsjaar helpen drukken. Nederland heeft intussen echter laten verstaan dat het op 1 juli niet opnieuw zal overnemen. Daarom zal de missie verlengd worden tot het einde van het jaar. België zal van 1 juli tot 31 december vier F-16's inzetten, ondersteund door 110 militairen (waarvan een twintigtal tijdelijk). Een Red Card Holder Team bestaande uit 4 personen zal opereren vanuit Qatar. "De opdrachten die onze vliegtuigen kunnen uitvoeren voor de internationale coalitie blijven onveranderd. Enkel het aantal vlieguren daalt van 400 naar 250 per maand", meldt minister van Defensie Steven Vandeput. De kostprijs van de verlenging van deze operatie bedraagt 17 miljoen euro.