Akkoord over politiehervorming: minder directeurs, meer agenten op straat

© Belga

Het federale kernkabinet is het eens geraakt over de grote principes van de politiehervorming. Ook een akkoord over de verloning en benoeming van CEO’s van overheidsbedrijven hangt in de lucht.

Professor en veiligheidsexpert Brice De Ruyver beantwoordt voor de Knack-lezers alle vragen over criminaliteit, de ‘war on drugs’ en de hervorming van politie en justitie. Stel uw vraag.

De nieuwe organisatiestructuur van de federale politie zal ongeveer een derde van het huidige aantal mandaten tellen. Van de huidige 84 mandaten blijven er nog 31 mandaten over, zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).

Milquet zal tegen de politieke rentree wetteksten uitwerken.

Meer blauw op straat

De hervorming moet de werking van de politie verbeteren. Het aantal mensen dat managementondersteunende taken heeft wordt beperkt, zodat er honderden agenten extra op het terrein kunnen worden ingezet. De hervorming moet de politiestructuur ook beter afstemmen op de nieuwe gerechtelijke structuur, met de grote provinciale gerechtelijke arrondissementen.

Milquet snoeit fors in het aantal mandaten bij de federale politie. Centraal blijven er, naast de commissaris-generaal, drie directeurs-generaal over. Nu zijn dat er nog enkele tientallen. Per gerechtelijk arrondissement blijft er een gerechtelijk directeur (dirJud) én een administratief directeur (dirCo), maar omdat het aantal gerechtelijkearrondissementen vermindert, daalt hun aantal van telkens 27 nu naar respectievelijk 14 en 12 tot 13.

De directie ‘management’ zal nog vier interne diensten tellen, tegenover twaalf nu. Ook bij andere directies wordt er gesnoeid in het aantal interne diensten.

Wet op concurrentiekracht

Er is dinsdagavond ook lang gepraat over de wet op de concurrentiekracht – die de marge bij loonsonderhandeingen bepaalt aan de hand van de “loonhandicap”. De liberalen dringen aan op een hervorming van die wet, zodat de loonkost niet ontspoort. Hierover is wel nog geen akkoord.

Wel zou dit dossier losgekoppeld zijn van de volkslening, een socialistisch stokpaardje, dat nu misschien nog tijdens de vakantie goedgekeurd kan worden.

CEO’s van overheidsbedrijven

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) lichtte zijn voorstel over het aftoppen van de lonen van ceo’s van overheidsbedrijven toe. Normaal gezien gaat de discussie hierover woensdag verder, wanneer het kernkabinet opnieuw samenkomt. Labille stelt een maximaal basisloon van 290.000 euro per jaar voor, met een reeks uitzonderingen.

Ook over de benoemingen van de CEO’s kan vandaag een beslissing volgen.

Vakbonden: ‘Liever één directeur’

De politievakbonden reageren afwachtend op het federaal akkoord over de politiehervorming. Verschillende bonden hadden alvast liever slechts één directeur overgehouden per gerechtelijk arrondissement. Ze zetten zich ook schrap voor de gesprekken over het sociale luik, “waarover nog geen duidelijkheid bestaat”.

“We zijn tevreden dat er eindelijk knopen zijn doorgehakt, want het heeft allemaal lang geduurd, wat voor heel wat onrust zorgde”, klinkt het bij ACV Politie. De christelijke bond waarschuwt dat ze zal waken over de begeleiding van het personeel, maar kan zich wel neerleggen bij de keuze van het kernkabinet voor twee directeurs per arrondissement.

Bij het ACOD “betreurt” men die keuze dan weer. “Er is inderdaad een daling van het aantal mandaten, maar het gebrek aan eenheid van gezag blijft wel bestaan.”

De grote principes zijn nu vastgelegd, maar tal van zaken moeten nog grondig worden uitgewerkt én onderhandeld met de vakbonden, besluit de VSOA. Zo zal het vrij syndicaat de nadruk blijven leggen op de capaciteit op het terrein, net als op de sociale maatregelen voor het personeel.

Sypol.be meest positief

Ook de NSPV wacht voorlopig af. “Dit is een catalogus van intenties, zonder duidelijkheid over hoe het in de praktijk zal gebeuren.” Dat het personeel bijvoorbeeld flexibeler inzetbaar zal zijn, wat voor sommigen een nieuwe werkplek kan betekenen, maakt overleg zeker nog nodig, luidt het.

De meest positieve noot klinkt bij Sypol.be. De kleine, voorlopig niet-representatieve organisatie trok stevig van leer tegen het plan van commissaris-generaal Catherine De Bolle en is dan ook “blij” dat “de rede en het verstand het gehaald hebben”. De stakingsaanzegging zal “herbekeken” worden, klinkt het nog. (Belga/KVDA/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content