Akkoord over inperking loon langdurig afwezige volksvertegenwoordigers in Vlaams Parlement

Sihame El Kaouakibi © Belga

Er is binnen het Vlaams parlement een akkoord bereikt over een manier om het loon van langdurig afwezige volksvertegenwoordigers in te perken.

Het Vlaams Parlement kan geen controlearts naar langdurig afwezige parlementsleden als Sihame El Kaouakibi sturen omdat er geen verhouding werkgever-werknemer is. Binnen het Vlaams Parlement is er wel een akkoord over een manier om het loon van langdurig afwezige volksvertegenwoordigers in te perken. Daarvoor wordt gewerkt met de afschaffing van de onkostenvergoeding waardoor de betrokken parlementsleden in de praktijk, zoals werknemers, na een maand zouden terugvallen op ongeveer 60 procent van hun loon. Dat heeft parlementsvoorzitter Liesbeth Homans dinsdag gezegd op een persconferentie.

De discussie over langdurig afwezige parlementsleden kwam in een stroomversnelling door Sihame El Kaouakibi. Zij kwam vorig jaar in opspraak omwille van mogelijke subsidiefraude met haar dansproject Let’s Go Urban en andere vzw’s. Open Vld startte daarop de procedure om haar uit de partij te zetten, waarna het parlementslid zelf de beslissing nam om haar partijkaart in te leveren. Ze zetelt sinds april als onafhankelijke in het Vlaams Parlement, maar is eigenlijk al sinds oktober 2020 afwezig. Ze is officieel in ziekteverlof en hoeft de zittingen dus niet bij te wonen om recht te hebben op haar volledige loon. Dat heeft geleid tot kritiek en verontwaardiging.

Het Vlaams Parlement besliste voor de zomer om juridisch te laten onderzoeken of het parlement een controlearts naar een langdurig afwezig parlementslid kan sturen. Dat advies is nu binnen en volgens parlementsvoorzitter Liesbeth Homans is het antwoord duidelijk ‘neen’. ‘Het Vlaams Parlement is niet de werkgever van de parlementsleden’, aldus Homans. ‘De enige echte werkgever van een parlementslid is de kiezer’, klinkt het. Er is dus geen sluitend wettelijk kader om een controlearts te sturen. Om toch zo’n kader te voorzien, zou Vlaanderen moeten aankloppen bij het federale niveau omdat de controlegeneeskunde een federale bevoegdheid is.

Binnen het Vlaams Parlement is er wel een akkoord om zelf in te grijpen op de verloning van langdurig afwezige volksvertegenwoordigers. Die verloning bestaat uit een vaste vergoeding en een forfaitaire onkostenvergoeding, samen goed voor gemiddeld 5.700 euro netto per maand. Omdat er grondwettelijk niet kan geraakt worden aan de gewone parlementaire vergoeding, is het de bedoeling om te werken via de onkostenvergoeding. Die vergoeding zal geschorst worden na 30 dagen afwezigheid door ziekte. Op die manier zou een parlementslid terugvallen op gemiddeld 3.500 euro netto per maand of zo’n 60 procent van zijn loon. Dat percentage komt overeen met wat werknemers overhouden bij langdurige afwezigheid.

Volgens parlementsvoorzitter Homans is het de bedoeling om de wijziging morgen/woensdag te laten stemmen door de plenaire vergadering zodat ze op 1 oktober kan ingaan. Dat zou concreet betekenen dat El Kaouakibi vanaf november terugvalt op 60 procent van haar parlementaire vergoeding als ze afwezig blijft. De maatregel werkt niet met terugwerkende kracht. Dat de discussie in het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement een stuk langer heeft geduurd dan voorzien, heeft volgens Homans te maken met het feit dat de geplande ingreep ook een impact heeft op andere bepalingen in het statuut van parlementsleden, denk aan het afstemmen van de vergoeding op de aanwezigheden tijdens de stemmingen in plenaires. ‘Bedoeling is om die bepalingen te harmoniseren’, klinkt het.

Vanuit het parlement komen er vooral positieve reacties op het akkoord. ‘Er is geen enkele reden om politici beter te beschermen dan iedereen anders die werkt’, zegt Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman. Zij had met haar partij een voorstel ingediend om de regeling in het Vlaams Parlement af te stemmen op die voor gewone werknemers.

Ook Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens noemt de regeling ‘een goede zaak’, maar hij betreurt wel dat er geen controlearts kan gestuurd worden. ‘Voor ons is het noodzakelijk dat er een wijziging aan de huidige situatie komt zodat de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers niet boven de andere 6,5 miljoen Vlamingen verheven zijn’, klinkt het

Voor de uiterst linkse oppositiepartij PVDA gaat de regeling niet ver genoeg. ‘Er verandert niets aan de twee maten, twee gewichten’, zegt fractieleider Jos D’Haese. ‘Ook met deze nieuwe regeling blijven parlementsleden gewoon 100 procent van hun loon ontvangen. Enkel hun onkostenvergoeding wordt geschrapt. Gewone werknemers verliezen alle vergoedingen én behouden maar 60 procent van hun loon. Waarom zou de regeling voor parlementsleden daarvan moeten afwijken?’

Lachaert roept El Kaouakibi (opnieuw) op ontslag te nemen als parlementslid

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert reageert tevreden op de regeling die het Vlaams Parlement heeft uitgewerkt om in te grijpen op de verloning van langdurig afwezige parlementsleden. ‘Zeer goed. Schabouwelijk dat men regels moet veranderen omdat 1 parlementslid (Sihame El Kaouakibi, red.) er werkelijk alle kanten af loopt’, zegt Lachaert op Twitter.

Hij lanceert een nieuwe oproep aan El Kaouakibi om haar mandaat neer te legen. ‘Ontslag nemen uit het Vlaams Parlement is en blijft de enige eerbare oplossing voor Sihame El Kaouakibi’, aldus Lachaert.

Partner Content