Lees hier het opiniestuk van Ewald Pironet, senior writer van Knack: Taxshift: 'Om echt van 'verandering' te kunnen spreken, moet er nog heel veel gebeuren'

"De lasten voor bedrijven dalen, de koopkracht van werkenden gaat omhoog en de competitiviteit van onze economie stijgt", zo vatte premier Charles Michel de taxshift, na een hele nacht onderhandelen, samen.

Alle lonen zullen stijgen, vooral de lage en middensalarissen', kondigde Charles Michel fier aan. Hij had het over een 'historisch pakket' van maatregelen die ons land 'op orde' zullen zetten.

Concreet zullen de laagste lonen (<1.500 euro brutto) tegen 2019 minimum 140 euro per maand netto meer overhouden. Voor lonen tot 2.800 euro is dat 102 euro, voor lonen tot 3.300 euro 91 euro en voor lonen tot 4.500 euro nog 78 euro. De precieze bedragen, ook voor de jaren voordien, moeten nog worden uitgeklaard.

Voor die koopkrachtverhoging combineert de regering een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus. Tegelijk wordt de belastingschijf van 30 procent geschrapt en stijgt het bedrag voor de schijf van 45 procent.

Om ook de competitiviteit en de jobcreatie aan te zwengelen, kunnen de bedrijven rekenen op een verlaging van de patronale lasten naar 25 procent. Voor de kmo's met maximaal zes mensen zal de eerste aanwerving voortaan helemaal vrijgesteld worden van sociale lasten, terwijl de bestaande verlaging voor de eerste vijf werknemers wordt uitgebreid naar de zesde.

Zelfstandigen kunnen rekenen op een daling van de sociale bijdrage van 22 naar 20,5 procent op hun eerste schijf beroepsinkomsten.

Het geld voor die ingrepen vindt de centrumrechtse regering vooreerst bij verhoogde 'eco- en gezondheidstaksen'. Een pakje roltabak wordt tegen 2018 2,88 euro duurder, een klassiek pakje sigaretten 0,32 euro. Een fles sterke drank wordt 2,52 euro duurder, een fles wijn 17 eurocent.

En dan is er ook nog de nieuwe taks op frisdrank. Die bedraagt vanaf volgend jaar 3 eurocent per fles van 1 liter en 1 cent per blikje van 33 cl.

De bijdragen uit kapitaal komen onder meer via de verhoging van de roerende voorheffing op intresten uit obligaties en dividenden van 25 naar 27 procent. Er komt ook een speculatietaks van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aanschaf, weliswaar beperkt tot de natuurlijke personen. En ook de aangekondigde kaaimantaks maakt deel uit van de taxshift.

Deze ochtend rond 06.00 bereikte de regering een akkoord over de begroting en de taxshift. De onderhandelaars zaten sinds de vooravond bijeen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om zich over beide dossiers te buigen. De gesprekken moesten afgerond zijn voor dinsdag, wanneer de eerste minister zijn traditionele state of the union houdt in de Kamer. Donderdag moet ons land zijn ontwerpbegroting voorleggen aan de Europese instanties.

Op Twitter zetten verschillende ministers en partijvoorzitters al enkele elementen uit het akkoord in de kijker:

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

De oppositie is niet overtuigd door het cijferwerk van de regering:

(Belga/JH)

"De lasten voor bedrijven dalen, de koopkracht van werkenden gaat omhoog en de competitiviteit van onze economie stijgt", zo vatte premier Charles Michel de taxshift, na een hele nacht onderhandelen, samen. Alle lonen zullen stijgen, vooral de lage en middensalarissen', kondigde Charles Michel fier aan. Hij had het over een 'historisch pakket' van maatregelen die ons land 'op orde' zullen zetten.Concreet zullen de laagste lonen (<1.500 euro brutto) tegen 2019 minimum 140 euro per maand netto meer overhouden. Voor lonen tot 2.800 euro is dat 102 euro, voor lonen tot 3.300 euro 91 euro en voor lonen tot 4.500 euro nog 78 euro. De precieze bedragen, ook voor de jaren voordien, moeten nog worden uitgeklaard. Voor die koopkrachtverhoging combineert de regering een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus. Tegelijk wordt de belastingschijf van 30 procent geschrapt en stijgt het bedrag voor de schijf van 45 procent. Om ook de competitiviteit en de jobcreatie aan te zwengelen, kunnen de bedrijven rekenen op een verlaging van de patronale lasten naar 25 procent. Voor de kmo's met maximaal zes mensen zal de eerste aanwerving voortaan helemaal vrijgesteld worden van sociale lasten, terwijl de bestaande verlaging voor de eerste vijf werknemers wordt uitgebreid naar de zesde. Zelfstandigen kunnen rekenen op een daling van de sociale bijdrage van 22 naar 20,5 procent op hun eerste schijf beroepsinkomsten. Het geld voor die ingrepen vindt de centrumrechtse regering vooreerst bij verhoogde 'eco- en gezondheidstaksen'. Een pakje roltabak wordt tegen 2018 2,88 euro duurder, een klassiek pakje sigaretten 0,32 euro. Een fles sterke drank wordt 2,52 euro duurder, een fles wijn 17 eurocent. En dan is er ook nog de nieuwe taks op frisdrank. Die bedraagt vanaf volgend jaar 3 eurocent per fles van 1 liter en 1 cent per blikje van 33 cl. De bijdragen uit kapitaal komen onder meer via de verhoging van de roerende voorheffing op intresten uit obligaties en dividenden van 25 naar 27 procent. Er komt ook een speculatietaks van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aanschaf, weliswaar beperkt tot de natuurlijke personen. En ook de aangekondigde kaaimantaks maakt deel uit van de taxshift. Deze ochtend rond 06.00 bereikte de regering een akkoord over de begroting en de taxshift. De onderhandelaars zaten sinds de vooravond bijeen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om zich over beide dossiers te buigen. De gesprekken moesten afgerond zijn voor dinsdag, wanneer de eerste minister zijn traditionele state of the union houdt in de Kamer. Donderdag moet ons land zijn ontwerpbegroting voorleggen aan de Europese instanties. (Belga/JH)