Bonussen zijn uit den boze voor banken die staatssteun genieten en mogen voor de andere banken niet hoger liggen dan 50 procent van het vast salaris.

Daarnaast worden de garanties voor spaargelden versterkt doordat de spaarders voortaan voor spaartegoeden boven 100.000 euro een voorrecht krijgen indien een bank in de problemen komen.

Premier Elio Di Rupo wees erop dat dit de belangrijkste hervorming van de bankensector is in 20 jaar. België staat daarmee aan de Europese top inzake bankenreglementering, aldus Di Rupo.

Zonder grote aanpassing spaarfiscaliteit

Minister van Financiën Geens erkende dat zijn voorstel over de spaarfiscaliteit het niet gehaald heeft. Wel wordt de vrijstelling voor spaarboekjes tot 1.880 euro uitgebreid tot buitenlandse rekeningen. Verdere aanpassingen aan de spaarfiscaliteit zagen Di Rupo en Geens niet zitten voor de verkiezingen.

De wetsontwerpen zullen begin volgend jaar naar de Raad van State gestuurd worden zodat de teksten nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd kunnen worden.

Daarnaast moet de Nationale Bank nog per bank vastleggen welk percentage van het eigen vermogen dat aan risico's genomen kan worden. Dat mag nooit meer dan 2,5 procent zijn. (Belga/TE)

Bonussen zijn uit den boze voor banken die staatssteun genieten en mogen voor de andere banken niet hoger liggen dan 50 procent van het vast salaris. Daarnaast worden de garanties voor spaargelden versterkt doordat de spaarders voortaan voor spaartegoeden boven 100.000 euro een voorrecht krijgen indien een bank in de problemen komen. Premier Elio Di Rupo wees erop dat dit de belangrijkste hervorming van de bankensector is in 20 jaar. België staat daarmee aan de Europese top inzake bankenreglementering, aldus Di Rupo. Minister van Financiën Geens erkende dat zijn voorstel over de spaarfiscaliteit het niet gehaald heeft. Wel wordt de vrijstelling voor spaarboekjes tot 1.880 euro uitgebreid tot buitenlandse rekeningen. Verdere aanpassingen aan de spaarfiscaliteit zagen Di Rupo en Geens niet zitten voor de verkiezingen. De wetsontwerpen zullen begin volgend jaar naar de Raad van State gestuurd worden zodat de teksten nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd kunnen worden.Daarnaast moet de Nationale Bank nog per bank vastleggen welk percentage van het eigen vermogen dat aan risico's genomen kan worden. Dat mag nooit meer dan 2,5 procent zijn. (Belga/TE)