Ahmed Laaouej (PS): ‘We gaan niet met Theo Francken over onze waarden marchanderen’

Ahmed Laaouej (PS). © belga
Han Renard

‘Een paars-groene federale regering is ook een valabele optie’, zegt PS-fractieleider in de Kamer, Ahmed Laaouej.

Jarenlang was PS’er Ahmed Laaouej, eerst op de studiedienst, daarna in de Senaat en de Kamer, de fiscale expert en slimme backbencher van zijn partij. Vandaag treedt Laaouej steeds meer voor het voetlicht, als opvolger van Laurette Onkelinx aan het hoofd van de Brusselse PS-federatie en als burgemeester van Koekelberg. Deze zoon van een Marokkaanse mijnwerker heeft zich opgewerkt tot een onbetwiste topper bij de Franstalige socialisten.

De situatie op federaal niveau, met een verlamde ontslagnemende regering, wordt steeds hachelijker. En toch komt er geen schot in de formatie.

Ahmed Laaouej: De MR wordt in beslag genomen door een interne campagne voor het partijvoorzitterschap. Ook bij de CD&V en de Open VLD is er een voorzitterswissel op til. Dat vergemakkelijkt de zaak niet. Informateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte hebben een opdracht gekregen. Er zijn contacten, partijprogramma’s worden geanalyseerd. Maar die programma’s liggen nu eenmaal heel ver uit elkaar. En eenieder denkt natuurlijk aan zijn partijbasis en zijn kiezers. Maar wij menen dat enkele Vlaamse partijen toch eens bij hun prioriteiten moeten stilstaan. Sommige dingen zijn voor de Franstaligen moeilijk te vatten.

In Paars-Geel is de Open VLD overbodig.

Zoals?

Laaouej: De veto’s, en de overtuiging dat op federaal niveau slechts één regeringsformule mogelijk is. Het verzet van Vlaamse partijen tegen Ecolo en een paars-groene regering botst met het algemeen belang.

Alleen een paars-gele regering met PS en N-VA beschikt over een meerderheid in elke taalgroep.

Laaouej: Dat vind ik een vreemd argument. De regering-Michel had geen meerderheid aan Franstalige kant.

Moet niet eerst het spoor van Paars-Geel worden bewandeld voordat er over Paars-Groen kan worden gesproken?

Laaouej: Dat is het uitgangspunt in de nota van informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. Maar de PS zegt al van bij het begin dat Paars-Groen een minstens zo valabele optie is. Waarom weigeren sommige Vlaamse partijen die optie in overweging te nemen? In het scenario van een paars-gele regering zal een van de Vlaamse partijen die daar nu voor pleiten, moeten afvallen. Is de Open VLD nog nodig in een regering met PS en N-VA? Ik denk het niet. We hebben het al vaker gezegd: de PS is niet bereid om een Zweedse coalitie te depanneren.

Wat met het voorstel van N-VA-kopstuk Theo Francken om een federaal regeerakkoord te stoelen op een strenger migratiebeleid, in ruil voor sociale maatregelen?

Laaouej: We gaan echt niet met Theo Francken over onze waarden marchanderen. De N-VA heeft het nog altijd niet begrepen. Met haar arrogante en neerbuigende houding tegenover waarden die wij fundamenteel achten, zal die partij bij de PS niets bereiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content