Advies: parlementsleden die oordelen over dotatie Prins Laurent moeten neutraal zijn

06/03/18 om 00:32 - Bijgewerkt om 00:31

Bron: Belga

De commissie die bekijkt of een deel van prins Laurents dotatie moet worden ingetrokken, moet bestaan uit parlementsleden die zich nooit eerder kritisch hebben uitgelaten over het gedrag van de prins. Dat adviseert advocatenkantoor Stibbe op vraag van Siegfried Bracke, meldt Le Soir maandag.

Advies: parlementsleden die oordelen over dotatie Prins Laurent moeten neutraal zijn

Prins Laurent © Belga

Eind vorig jaar besliste de regering-Michel 15 procent van de dotatie van prins Laurent in te houden. Het gaat om een sanctie omdat de prins zonder toestemming van de regering in legeruniform aanwezig was op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger op de Chinese ambassade. De prins liet echter verstaan dat hij zich in het parlement wil verdedigen tegen de intrekking, die zou neerkomen op 46.000 euro.

Om na te gaan hoe die procedure juridisch best wordt opgezet, had Kamervoorzitter Siegfried Bracke advies gevraagd aan advocatenkantoor Stibbe. In dat advies wordt dus een aanbeveling over de samenstelling van de commissie gegeven.

Aangeraden wordt om te 'vermijden dat er afgevaardigden zetelen die zich in de pers kritisch hebben uitgelaten over het gedrag dat prins Laurent wordt aangewreven'.

Er moet dus op zoek worden gegaan naar dertien parlementsleden die zich niet eerder hebben uitgesproken over de mogelijke sanctie tegen de prins.

Onze partners