De adoptiekinderen en hun ouders kunnen vanuit Kampala met een humanitair visum naar België, aldus de minister, die de Oegandese overheid en president Yoweri Museveni bedankt voor de beslissing. Reynders had eind september, in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York, een onderhoud met Museveni over het dossier.

Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die de problematiek heeft opgevolgd, is de toestemming om naar België te vertrekken uiteindelijk goedgekeurd wegens medische redenen.

Juridische perikelen

De ouders waren in mei naar Oeganda afgereisd om de adoptie te regelen, maar door allerlei juridische perikelen problemen zowel in Oeganda als in België raakte de procedure niet rond. Normaal was het de bedoeling in juli naar België terug te keren. Sindsdien zaten de ouders en de kinderen er vast, in afwachting van groen licht voor de adoptie. In België werd zelfs een crowdfunding op poten gezet, om de oplopende kosten van de ouders door de extra wachttijd te lenigen.

Een eerste groep van zes kinderen kreeg eind augustus al de goedkeuring en de visa, en is intussen al in België. Nu is er dus ook de goedkeuring voor het vertrek van de vier adoptiekinderen en de drie ouderparen richting België. Volgens Lorin Parys stappen de ouders en de kinderen al zaterdagavond op het vliegtuig, om zondag in Brussel aan te komen. De betrokken ouders vragen de pers uitdrukkelijk om niet aanwezig te zijn op de luchthaven.

Parys zelf reageert heel tevreden op het nieuws. "Een enorme opluchting", aldus het parlementslid. Ook minister Reynders reageert erg blij.

Ook minister Reynders reageert erg blij. Hij wijst er wel op dat het belangrijk is dat Belgische organisaties die internationale adopties omkaderen correct de ouders informeren over wijzigingen in de wetgeving inzake adoptie. "Elk land heeft het recht de wetgeving te wijzigen. De betrokken organisaties moeten daar goed op letten, zodat we niet meer worden geconfronteerd met dergelijke situaties". Een deel van de juridische perikelen was het gevolg van de inwerkingtreding van een nieuwe adoptiewet in Oeganda.

Kind en Gezin heel tevreden

Kind en Gezin is alvast erg opgelucht over het vertrek van de adoptiekinderen en hun ouders naar België, in afwachting van de verdere adoptieprocedures. Dat zegt ook Ariane Van den Berghe van het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). "Ik ben heel blij dat er een oplossing is gevonden in overleg met alle betrokkenen, Buitenlandse Zaken, Justitie en Dienst Vreemdelingenzaken. De families hebben erg lang in een onzekere situatie geleefd. Het is goed dat zij nu naar België kunnen komen. De procedure voor een volle adoptie is nog niet is afgerond, maar normaal gezien voldoen de kinderen aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een adoptie. Dat moet wel nog juridisch worden uitgesproken door een rechter in Oeganda" (Belga/NS)

De adoptiekinderen en hun ouders kunnen vanuit Kampala met een humanitair visum naar België, aldus de minister, die de Oegandese overheid en president Yoweri Museveni bedankt voor de beslissing. Reynders had eind september, in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York, een onderhoud met Museveni over het dossier. Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die de problematiek heeft opgevolgd, is de toestemming om naar België te vertrekken uiteindelijk goedgekeurd wegens medische redenen. De ouders waren in mei naar Oeganda afgereisd om de adoptie te regelen, maar door allerlei juridische perikelen problemen zowel in Oeganda als in België raakte de procedure niet rond. Normaal was het de bedoeling in juli naar België terug te keren. Sindsdien zaten de ouders en de kinderen er vast, in afwachting van groen licht voor de adoptie. In België werd zelfs een crowdfunding op poten gezet, om de oplopende kosten van de ouders door de extra wachttijd te lenigen. Een eerste groep van zes kinderen kreeg eind augustus al de goedkeuring en de visa, en is intussen al in België. Nu is er dus ook de goedkeuring voor het vertrek van de vier adoptiekinderen en de drie ouderparen richting België. Volgens Lorin Parys stappen de ouders en de kinderen al zaterdagavond op het vliegtuig, om zondag in Brussel aan te komen. De betrokken ouders vragen de pers uitdrukkelijk om niet aanwezig te zijn op de luchthaven. Parys zelf reageert heel tevreden op het nieuws. "Een enorme opluchting", aldus het parlementslid. Ook minister Reynders reageert erg blij.Ook minister Reynders reageert erg blij. Hij wijst er wel op dat het belangrijk is dat Belgische organisaties die internationale adopties omkaderen correct de ouders informeren over wijzigingen in de wetgeving inzake adoptie. "Elk land heeft het recht de wetgeving te wijzigen. De betrokken organisaties moeten daar goed op letten, zodat we niet meer worden geconfronteerd met dergelijke situaties". Een deel van de juridische perikelen was het gevolg van de inwerkingtreding van een nieuwe adoptiewet in Oeganda. Kind en Gezin is alvast erg opgelucht over het vertrek van de adoptiekinderen en hun ouders naar België, in afwachting van de verdere adoptieprocedures. Dat zegt ook Ariane Van den Berghe van het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). "Ik ben heel blij dat er een oplossing is gevonden in overleg met alle betrokkenen, Buitenlandse Zaken, Justitie en Dienst Vreemdelingenzaken. De families hebben erg lang in een onzekere situatie geleefd. Het is goed dat zij nu naar België kunnen komen. De procedure voor een volle adoptie is nog niet is afgerond, maar normaal gezien voldoen de kinderen aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een adoptie. Dat moet wel nog juridisch worden uitgesproken door een rechter in Oeganda" (Belga/NS)