Onlangs deed een onderzoek van het Minderhedenforum het nodige stof opwaaien. Uit de resultaten bleek namelijk dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleende aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp. Het onderzoek leverde een pittige maatschappelijke en politieke discussie op, met name over de (on)zin van het invoeren van praktijktests of 'mystery calls'.

Overleg

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters kondigde meteen aan dat hij over de kwestie overleg zou plegen. Een eerste overleg met onder meer het Minderhedenforum, sectorfederatie Federgon en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft vandaag plaatsgevonden. Ook het kabinet van federaal minister Kris Peeters schoof mee aan tafel.

'Iedereen is het erover eens dat het overleg over discriminatie zich niet enkel mag beperken tot deze sector, maar moet kaderen in een breder maatschappelijk debat', luidde het achteraf. Tegelijk beloven alle betrokkenen hun 'verantwoordelijkheid' op te nemen voor de discriminatie in de dienstenchequesector.

Actieplan

Bedoeling is ook een verlengstuk aan het overleg te breien. 'De vergadering, die in een constructieve sfeer verliep, was de eerste van een overleg dat moet leiden tot een gedragen en gezamenlijk actieplan dat discriminatie in de sector moet tegengaan. Het actieplan zal engagementen van elk van de betrokkenen bevatten en gaat uit van positieve acties', staat te lezen in een persbericht na afloop van het overleg. (Belga/KVDA)

Onlangs deed een onderzoek van het Minderhedenforum het nodige stof opwaaien. Uit de resultaten bleek namelijk dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleende aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp. Het onderzoek leverde een pittige maatschappelijke en politieke discussie op, met name over de (on)zin van het invoeren van praktijktests of 'mystery calls'. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters kondigde meteen aan dat hij over de kwestie overleg zou plegen. Een eerste overleg met onder meer het Minderhedenforum, sectorfederatie Federgon en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft vandaag plaatsgevonden. Ook het kabinet van federaal minister Kris Peeters schoof mee aan tafel. 'Iedereen is het erover eens dat het overleg over discriminatie zich niet enkel mag beperken tot deze sector, maar moet kaderen in een breder maatschappelijk debat', luidde het achteraf. Tegelijk beloven alle betrokkenen hun 'verantwoordelijkheid' op te nemen voor de discriminatie in de dienstenchequesector. Bedoeling is ook een verlengstuk aan het overleg te breien. 'De vergadering, die in een constructieve sfeer verliep, was de eerste van een overleg dat moet leiden tot een gedragen en gezamenlijk actieplan dat discriminatie in de sector moet tegengaan. Het actieplan zal engagementen van elk van de betrokkenen bevatten en gaat uit van positieve acties', staat te lezen in een persbericht na afloop van het overleg. (Belga/KVDA)