ABVV keurt aanpassingen brugpensioen af: VBO en Unizo zijn ontevreden

Rudy De Leeuw © Belga

De socialistische vakbond ABVV wijst het voorstel van de regering af over de beschikbaarheid van de bruggepensioneerden. Of er ook acties komen is niet duidelijk. Het VBO en Unizo zijn niet tevreden met de afwijzing.

De socialistische vakbond overlegde vandaag met de achterban over het voorstel van de regering over de beschikbaarheid van bruggepensioneerden.

Eerder op de dag bleek al dat de drie vakbonden niet te vinden waren voor het systeem van ‘aangepaste beschikbaarheid’ dat de regeringspartners op tafel hadden gelegd.

‘Doos van Pandora’

De wijzigingen die de regering heeft aangebracht aan het compromis van de sociale partners over de eindeloopbaan, is onaanvaardbaar. Dat heeft voorzitter Rudy De Leeuw van het ABVV gezegd na een vergadering van het federaal bureau van de socialistische vakbond.

“Zowel inhoudelijk als principieel kunnen we dit niet aanvaarden”, zei De Leeuw. “Het systeem van de aangepaste beschikbaarheid die de regering aan het akkoord van de sociale partners heeft toegevoegd, lijkt een lege doos, maar men opent de doos van Pandora. Eigenlijk kondigt de regering het einde aan van het systeem van het brugpensioen.” De voorzitter wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar acties lijken onvermijdelijk.

“Eerst willen we wel overleggen met de anderen vakbonden, ACV en ACLVB”, klinkt het. De Leeuw geeft alvast afspraak woensdag op het Muntplein, waar een eerder aangekondigde actie plaatsvindt.

Ook bij het christelijke ACV en de liberale ACLVB was eerder al te horen dat het akkoord over de SWT-regeling dat de Groep van Tien eerder bereikte, één en ondeelbaar was.

Morgen overleggen de andere vakbonden met hun achterban.

SP.A heeft begrip voor afwijzing ABVV

Karin Temmerman (SP.A)
Karin Temmerman (SP.A)© BELGA

Oppositiepartij sp.a heeft begrip voor de afwijzing door het ABVV van de wijzigingen die de federale regering aanbracht aan het compromis onder sociale partners over de eindeloopbaan. “Het ging om een unaniem akkoord van de Groep van Tien”, hekelt fractieleidster Karin Temmerman. “Dat wijzig je niet zomaar.”

“Ging het effectief slechts om minimale wijzigingen, dan hadden ze niet gemoeten”, hekelt ze. “Men zegt dat de mensen langer beschikbaar moeten zijn, maar een wet stemmen maakt nog niet dat er ook werk is. En daarvoor heeft de regering nog maar weinig gedaan.”

Bovendien blijkt voor Temmerman opnieuw dat de federale regering met N-VA, MR, CD&V en Open Vld het sociaal overleg “niet au sérieux neemt”. “Een akkoord is steeds geven en nemen. Daardoor was het akkoord één en ondeelbaar, en maken wijzigingen het onevenwichtig. Het is dus normaal dat het ABVV dit afwijst”, aldus nog de socialiste, die de indruk had dat de regering het – in tegenstelling tot de sociale partners – zelf niet eens raakte. “Kijk maar naar de vage invulling van die aangepaste beschikbaarheid.”

VBO: ‘Teleurgesteld en ontstemd’

ABVV keurt aanpassingen brugpensioen af: VBO en Unizo zijn ontevreden
© Belga

Topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is “teleurgesteld en ontstemd” nu het ABVV de aanpassingen van de regering aan het sociaal akkoord over de beschikbaarheid van bruggepensioneerden (SWT) verworpen heeft. Als de vakbond nieuwe acties onderneemt en zo de ondernemingen treft, speelt die met vuur, dixit de gedelegeerd bestuurder.

“Ik ben teleurgesteld en onstemd over de vrij agressieve toon van het ABVV en omdat we deze ochtend in de Groep van 10 afgesproken hadden om de achterban te consulteren en dan woensdag te kijken hoe we reageren en of we gezamenlijk reageren”, zegt Pieter Timmermans over het njet van de socialistische vakbond.

Een “vrij agressieve toon” dus, omdat nieuwe vakbondsacties dreigen. “Als men nu de ondernemingen wil treffen, dan is men met vuur aan het spelen”, klinkt het. Voorts zit het Timmerans heel hoog dat nieuwe vabkondsacties in aantocht lijken te zijn, terwijl de aanpassing door de regering aan het akkoord van de sociale partners “minimaal zijn”. “Er zijn door de vorige regeringen halve IPA’s (interprofessioneel akkoord, nvdr) in de vuinisbak gegooid, en toen was er zo geen dreigende taal.” De topman van de Belgische werkgeversorganisatie denkt tot slot dat de socialistische bond goed moet nadenken of ze zich op termijn niet buitenspel zet.

Unizo: ‘Slag in het gezicht van Groep van Tien’

Karel Van Eetvelt
Karel Van Eetvelt© belga

Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt waarschuwt tegen nieuwe vakbondsacties nu het ABVV de wijzigingen van de regering aan het compromis van de sociale partners over de beschikbaarheid van bruggepensioneerden (SWT) verworpen heeft. De verwerping vindt hij een spijtige zaak. “Ik had gehoopt dat we mekaar eerst nog zouden ontmoeten, maar daar kiest men blijkbaar niet voor.”

Met manifestaties zoals komende woensdag, heeft Van Eetvelt geen groot probleem. “Maar het wordt een heel ander verhaal indien men actie zou ondernemen tegen onze ondernemingen, op welke manier dan ook. Nieuwe acties zouden onaanvaardbaar zijn en zouden een slag zijn in het gezicht van de Groep van 10. Dan blaast men het sociaal overleg op.” Voor de gedelegeerd bestuurder van Unizo zijn de verschillende akkoorden die de werkgevers en vakbonden de voorbije maanden konden sluiten, het bewijs dat het sociaal overleg net kan werken.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content