Het aantal personen van vreemde afkomst in Vlaanderen wordt behoorlijk onderschat, zo blijkt. Zeven procent heeft een vreemde nationaliteit, maar heel wat meer mensen zijn oorspronkelijk van vreemde afkomst. Dat schrijft De Standaard op basis van berekeningen van de studiedienst van de Vlaamse regering.

Sommige migranten verwerven na een tijdje immers de Belgische nationaliteit. Hun kinderen worden zelfs als Belg geboren.

Voor kinderen die nog bij hun ouders wonen, werd gekeken naar de oudste nationaliteit van vader of moeder. Daaruit blijkt dat begin 2011 niet 7, maar 15 procent van vreemde afkomst was. Bij de jongsten, kinderen tussen 0 en 5 jaar, gaat het zelfs om 25 procent.

Marokko en Turkije

De meeste mensen van buitenlandse afkomst komen uit Europese landen, Marokko en Turkije. De top drie landen zijn Nederland, Marokko en Turkije. Italië volgt op grote afstand op de vierde plaats. Mensen van Nederlandse herkomst wonen vooral in de grensstreek met Nederland, personen van Zuid-Europese en Turkse herkomst vooral in Limburg.

Wie van Marokkaanse herkomst is, heeft zich vooral tussen Antwerpen en Brussel gevestigd. De onderzoekers Edith Lodewijckx en Jo Noppe besluiten dat het aantal personen van vreemde afkomst 2,2 keer hoger ligt dan het aantal personen met een vreemde nationaliteit. Bij jongeren tot 17 jaar gaat het om een onderschattingsfactor van 3,4. (Belga/TE)

Het aantal personen van vreemde afkomst in Vlaanderen wordt behoorlijk onderschat, zo blijkt. Zeven procent heeft een vreemde nationaliteit, maar heel wat meer mensen zijn oorspronkelijk van vreemde afkomst. Dat schrijft De Standaard op basis van berekeningen van de studiedienst van de Vlaamse regering. Sommige migranten verwerven na een tijdje immers de Belgische nationaliteit. Hun kinderen worden zelfs als Belg geboren. Voor kinderen die nog bij hun ouders wonen, werd gekeken naar de oudste nationaliteit van vader of moeder. Daaruit blijkt dat begin 2011 niet 7, maar 15 procent van vreemde afkomst was. Bij de jongsten, kinderen tussen 0 en 5 jaar, gaat het zelfs om 25 procent. Marokko en Turkije De meeste mensen van buitenlandse afkomst komen uit Europese landen, Marokko en Turkije. De top drie landen zijn Nederland, Marokko en Turkije. Italië volgt op grote afstand op de vierde plaats. Mensen van Nederlandse herkomst wonen vooral in de grensstreek met Nederland, personen van Zuid-Europese en Turkse herkomst vooral in Limburg. Wie van Marokkaanse herkomst is, heeft zich vooral tussen Antwerpen en Brussel gevestigd. De onderzoekers Edith Lodewijckx en Jo Noppe besluiten dat het aantal personen van vreemde afkomst 2,2 keer hoger ligt dan het aantal personen met een vreemde nationaliteit. Bij jongeren tot 17 jaar gaat het om een onderschattingsfactor van 3,4. (Belga/TE)