Meer dan driehonderd aanhangers van Pegida, ook uit Nederland, kwamen omstreeks 14 uur samen op het Hendrik Conscienceplein. Ze luisterden naar speeches van onder meer Vlaams Belang'er Filip Dewinter en Edwin Wagensveld, een Nederlands leider van Pegida, die met een delegatie naar de Scheldestad was afgezakt. In het publiek stond ook Lutz Bachmann, de Duitser die Pegida stichtte en later op de dag nog een speech zal geven.

Er werd onder meer opgeroepen om de islam - 'een achterlijke woestijngodsdienst' volgens Pegida - te bannen en de grenzen te sluiten voor asielzoekers, vanwege de mogelijke aanwezigheid van terroristen. Ook werd ruim verwezen naar het seksueel geweld in Keulen.

Aan de andere kant van de Leien, op het De Coninckplein, kwamen zo'n negentig aanhangers van Blokbuster en Actief Linkse Studenten samen, groepen die strijden tegen extreemrechts. Zij hielden een optocht naar het Sint-Jansplein en terug tegen wat zij de haatmars noemen. Zij pleiten tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met de oorlogsvluchtelingen. (Belga)

Meer dan driehonderd aanhangers van Pegida, ook uit Nederland, kwamen omstreeks 14 uur samen op het Hendrik Conscienceplein. Ze luisterden naar speeches van onder meer Vlaams Belang'er Filip Dewinter en Edwin Wagensveld, een Nederlands leider van Pegida, die met een delegatie naar de Scheldestad was afgezakt. In het publiek stond ook Lutz Bachmann, de Duitser die Pegida stichtte en later op de dag nog een speech zal geven. Er werd onder meer opgeroepen om de islam - 'een achterlijke woestijngodsdienst' volgens Pegida - te bannen en de grenzen te sluiten voor asielzoekers, vanwege de mogelijke aanwezigheid van terroristen. Ook werd ruim verwezen naar het seksueel geweld in Keulen. Aan de andere kant van de Leien, op het De Coninckplein, kwamen zo'n negentig aanhangers van Blokbuster en Actief Linkse Studenten samen, groepen die strijden tegen extreemrechts. Zij hielden een optocht naar het Sint-Jansplein en terug tegen wat zij de haatmars noemen. Zij pleiten tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met de oorlogsvluchtelingen. (Belga)