Antwerpen had 2,5 jaar geleden al een compleet overzicht van de 250 geradicaliseerde moslimjongeren van vandaag, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De lijst van 230 jongeren die in september 2012, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen dus, werden opgepakt en geïdentificeerd na de rellen in Borgerhout, komt immers in grote mate overeen met de groep van 250 extremistische moslims die de stad van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vandaag telt. De rellen waren toen het gevolg van protest tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'.

Overeenkomst

Fouad Belkacem, Belga
Fouad Belkacem © Belga

Van diezelfde groep zijn er al 70 naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei De Wever op de voorstelling van een nieuw boek over moslimradicalisering door onderzoeker Bilal Benyaich. 'Die lijst van toen leest vandaag als de passagierslijst van de Syrië-Expres,' citeert Het Laatste Nieuws hem. 'Wie die dag daar aanwezig was, maakt nu deel uit van de geradicaliseerde jongeren in deze stad. We kennen ze allemaal.'

Een van de bekendste Syriëgangers uit Antwerpen is Hicham Chaïb uit Deurne, ook bekend als Abu Haniefa. Volgens Het Laatste Nieuws is hij nu het hoofd van de religieuze politie in Raqqah, de hoofdstad van IS in Syrië. Hij was in 2012 de spreekbuis van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium die in de gevangenis zit.

De Wever: 'De leden van Sharia4Belgium werden aanvankelijk als clowns weggezet. Er is veel te laat tegen opgetreden en te lang geminimaliseerd.'

Kritiek

Tijdens de voorstelling van het boek van Benyaich was De Wever scherp voor het vroegere integratiebeleid. 'Met een ander integratiebeleid was ik nu geen burgemeester van een stad waaruit 70 jongeren vertrokken zijn om hun leven weg te gooien'.

Het Gelijkekansencentrum en het Minderhedenforum zijn het daarmee eens, maar wijzen er wel op dat N-VA 'al 11 jaar in het bestuur zit'. (KVDA)

Antwerpen had 2,5 jaar geleden al een compleet overzicht van de 250 geradicaliseerde moslimjongeren van vandaag, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De lijst van 230 jongeren die in september 2012, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen dus, werden opgepakt en geïdentificeerd na de rellen in Borgerhout, komt immers in grote mate overeen met de groep van 250 extremistische moslims die de stad van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vandaag telt. De rellen waren toen het gevolg van protest tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'.Van diezelfde groep zijn er al 70 naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei De Wever op de voorstelling van een nieuw boek over moslimradicalisering door onderzoeker Bilal Benyaich. 'Die lijst van toen leest vandaag als de passagierslijst van de Syrië-Expres,' citeert Het Laatste Nieuws hem. 'Wie die dag daar aanwezig was, maakt nu deel uit van de geradicaliseerde jongeren in deze stad. We kennen ze allemaal.' Een van de bekendste Syriëgangers uit Antwerpen is Hicham Chaïb uit Deurne, ook bekend als Abu Haniefa. Volgens Het Laatste Nieuws is hij nu het hoofd van de religieuze politie in Raqqah, de hoofdstad van IS in Syrië. Hij was in 2012 de spreekbuis van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium die in de gevangenis zit. De Wever: 'De leden van Sharia4Belgium werden aanvankelijk als clowns weggezet. Er is veel te laat tegen opgetreden en te lang geminimaliseerd.'Tijdens de voorstelling van het boek van Benyaich was De Wever scherp voor het vroegere integratiebeleid. 'Met een ander integratiebeleid was ik nu geen burgemeester van een stad waaruit 70 jongeren vertrokken zijn om hun leven weg te gooien'.Het Gelijkekansencentrum en het Minderhedenforum zijn het daarmee eens, maar wijzen er wel op dat N-VA 'al 11 jaar in het bestuur zit'. (KVDA)