De Knack Special over Willy Vandersteen is vanaf donderdag 7 oktober te koop in de krantenwinkel.

Dit jaar is het overigens ook twintig jaar geleden dat Willy Vandersteen, de geestelijke vader van die klassieke Vlaamse striphelden, overleden is. Recent kwam er een serieuze smet op zijn blazoen, door de onthullingen over de antisemitische strips die de jonge Vandersteen tijdens de oorlog onder het pseudoniem Kaproen tekende. 'We weten nu jammer genoeg dat die tekeningen ook een onderdeel van zijn werk uitmaken, het heeft geen zin dat onder de mat te vegen', zegt dochter Leen Vandersteen daarover in een uniek interview: voor het eerst halen de drie dochters van Willy samen herinneringen aan hun vader op.

Deze Knack Special gaat ook uitgebreid in op de uitgebreide Studio Vandersteen, die onder meer wekelijks een nieuw Bessy- en een nieuw Jerom-verhaal voor de Duitse markt moest klaarstomen. Een helse klus, die alleen te klaren was met het nodige kunst- en vliegwerk.

En wat blijft er overeind van de klassieke albums van Suske en Wiske? Was Vandersteen een meesterverteller? 'We hebben hem lang onderschat', meent Jan Smet, een pionier van de stripjournalistiek in Vlaanderen. Vandersteen heeft hem destijds ook aangezocht, zo blijkt, om conservator van een Suske en Wiskemuseum te worden. De meestertekenaar voelde zichzelf op zijn oude dag duidelijk miskend.

Journalistiek veteraan Gaston Durnez vertelt in dit nummer ook hoe strips na de oorlog een niet te onderschatten wapen waren in de concurrentiestrijd tussen kranten. 'Toen Vandersteen in 1947 naar De Standaard vertrok, zouden volgens de verhalen 20.000 abonnees hem gevolgd zijn.' En herinnert u zich De zingende kaars nog, De minilotten van Kokonera? Wies Andersen maakte in de jaren zeventig met die verhalen een poppenserie die de deur naar de Nederlandse markt wagenwijd openzette.

Ten slotte brengen een aantal vakgenoten hulde aan de man die hen strips leerde lezen: Erik Meynen en Dirk Stallaert, die ook de cover tekende; Nix en Johan De Moor, plus huiscartoonisten Kim en Steve.

Dit jaar is het overigens ook twintig jaar geleden dat Willy Vandersteen, de geestelijke vader van die klassieke Vlaamse striphelden, overleden is. Recent kwam er een serieuze smet op zijn blazoen, door de onthullingen over de antisemitische strips die de jonge Vandersteen tijdens de oorlog onder het pseudoniem Kaproen tekende. 'We weten nu jammer genoeg dat die tekeningen ook een onderdeel van zijn werk uitmaken, het heeft geen zin dat onder de mat te vegen', zegt dochter Leen Vandersteen daarover in een uniek interview: voor het eerst halen de drie dochters van Willy samen herinneringen aan hun vader op. Deze Knack Special gaat ook uitgebreid in op de uitgebreide Studio Vandersteen, die onder meer wekelijks een nieuw Bessy- en een nieuw Jerom-verhaal voor de Duitse markt moest klaarstomen. Een helse klus, die alleen te klaren was met het nodige kunst- en vliegwerk. En wat blijft er overeind van de klassieke albums van Suske en Wiske? Was Vandersteen een meesterverteller? 'We hebben hem lang onderschat', meent Jan Smet, een pionier van de stripjournalistiek in Vlaanderen. Vandersteen heeft hem destijds ook aangezocht, zo blijkt, om conservator van een Suske en Wiskemuseum te worden. De meestertekenaar voelde zichzelf op zijn oude dag duidelijk miskend. Journalistiek veteraan Gaston Durnez vertelt in dit nummer ook hoe strips na de oorlog een niet te onderschatten wapen waren in de concurrentiestrijd tussen kranten. 'Toen Vandersteen in 1947 naar De Standaard vertrok, zouden volgens de verhalen 20.000 abonnees hem gevolgd zijn.' En herinnert u zich De zingende kaars nog, De minilotten van Kokonera? Wies Andersen maakte in de jaren zeventig met die verhalen een poppenserie die de deur naar de Nederlandse markt wagenwijd openzette.Ten slotte brengen een aantal vakgenoten hulde aan de man die hen strips leerde lezen: Erik Meynen en Dirk Stallaert, die ook de cover tekende; Nix en Johan De Moor, plus huiscartoonisten Kim en Steve.