De rechtbank van eerste aanleg veroordeelde ons land woensdag tot een dwangsom van 4.000 euro per dag (1.000 euro per gezinslid) zolang het geen visum aflevert voor een Syrisch gezin met twee kinderen uit Aleppo. Dat melden verschillende media. Omdat Francken in beroep gaat, is de dwangsom voorlopig opgeschort.

De familie Piermez uit Namen wil het gezin, dat zich momenteel nog in Aleppo zou bevinden, op eigen kosten legaal naar ons land halen, zodat ze niet via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee moeten komen. Daarvoor hebben ze echter een Belgisch visum nodig. Volgens de Raad van Vreemdelingenbetwistingen heeft de Syrische familie ook recht op dat visum, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert er een af te leveren.

'Krankzinnig'

De staatssecretaris spreekt van 'een krankzinnig arrest' en wijst erop dat de Syriërs geen humanitair visum, maar een visum voor een kort verblijf willen krijgen, om in België vervolgens asiel aan te vragen.

'Als ik dat doe, moet ik aan elke Syriër, ook al heeft hij geen enkele band met ons land, een visum voor drie maanden opsturen en hem binnenvliegen', zei hij in De ochtend op Radio 1. 'Dat doet heel het asielsysteem in elkaar stuiken.'

Volgens Francken stipuleert de Conventie van Genève dat asiel alleen kan worden aangevraagd in het land waar de persoon in kwestie zich fysiek bevindt. De staatssecretaris zegt dat hij alle juridische procedures zal uitputten en is ervan overtuigd dat hij de zaak nog kan winnen door het instellen van derdenverzet.

Visum

De advocate van het gezin noemt de uitleg van Francken 'nonsens'. 'Humanitaire visa worden al jaren toegekend,' zei Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network in De ochtend.

Tegenover de krant De Standaard noemt ze het 'ongezien' dat de Belgische staat zijn eigen rechtbank gewoon negeert. Dan heeft de scheiding der machten geen zin meer, dan valt onze eigen democratie in elkaar.' (KVDA)

De rechtbank van eerste aanleg veroordeelde ons land woensdag tot een dwangsom van 4.000 euro per dag (1.000 euro per gezinslid) zolang het geen visum aflevert voor een Syrisch gezin met twee kinderen uit Aleppo. Dat melden verschillende media. Omdat Francken in beroep gaat, is de dwangsom voorlopig opgeschort.De familie Piermez uit Namen wil het gezin, dat zich momenteel nog in Aleppo zou bevinden, op eigen kosten legaal naar ons land halen, zodat ze niet via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee moeten komen. Daarvoor hebben ze echter een Belgisch visum nodig. Volgens de Raad van Vreemdelingenbetwistingen heeft de Syrische familie ook recht op dat visum, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert er een af te leveren. De staatssecretaris spreekt van 'een krankzinnig arrest' en wijst erop dat de Syriërs geen humanitair visum, maar een visum voor een kort verblijf willen krijgen, om in België vervolgens asiel aan te vragen. 'Als ik dat doe, moet ik aan elke Syriër, ook al heeft hij geen enkele band met ons land, een visum voor drie maanden opsturen en hem binnenvliegen', zei hij in De ochtend op Radio 1. 'Dat doet heel het asielsysteem in elkaar stuiken.' Volgens Francken stipuleert de Conventie van Genève dat asiel alleen kan worden aangevraagd in het land waar de persoon in kwestie zich fysiek bevindt. De staatssecretaris zegt dat hij alle juridische procedures zal uitputten en is ervan overtuigd dat hij de zaak nog kan winnen door het instellen van derdenverzet. De advocate van het gezin noemt de uitleg van Francken 'nonsens'. 'Humanitaire visa worden al jaren toegekend,' zei Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network in De ochtend. Tegenover de krant De Standaard noemt ze het 'ongezien' dat de Belgische staat zijn eigen rechtbank gewoon negeert. Dan heeft de scheiding der machten geen zin meer, dan valt onze eigen democratie in elkaar.' (KVDA)