35.000 deelnemers aan mars tegen coronapas in Brussel: politie zet traangas en waterkanon in

© belga

In Brussel zijn zondag zowat 35.000 deelnemers meegestapt in de mars tegen het coronapas. Dat zegt de politie. Volgens de deelnemers verdeelt de maatregel de samenleving.

De manifestatie – ‘Samen voor Vrijheid’ gedoopt – ging omstreeks 14 uur van start aan het Brusselse Noordstation. Slechts weinig betogers droegen een mondmasker. De organisatoren hekelen de vrijheidsbeperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, in het bijzonder de coronapas.

Veel mensen kwamen gewoon meestappen, terwijl anderen pancartes droegen. Slogans als ‘vrijheid’ werden gescandeerd.

Tijdens de mars diende de politie tussen te komen met het waterkanon en traangas, toen sommige betogers het afgesproken traject wilden verlaten en vuurwerk naar de politie gooiden.

Maar ook na 17:00 uur maakte de politie gebruik van het waterkanon, in de buurt van het Schumanplein, toen opnieuw met vuurwerk werd gegooid.'”Mensen zochten de confrontatie met de politie’, aldus een woordvoerster. Heel wat mensen bleven er op dat moment rondhangen, waarop de poltie aankondigde dat onruststokers zouden worden aangehouden. Daarop begon de politie mensen naar het Jubelpark te drijven

Arrestaties, gewonde agenten

In Brussel heeft de politie zondag bij de mars tegen de coronapas 42 mensen administratief aangehouden. Er zijn ook twee gerechtelijke aanhoudingen gebeurd. Dat meldt een woordvoerster van de politie.

Drie agenten raakten gewond bij de rellen.

Er is daarnaast heel wat schade veroorzaakt in de hoofdstad, zoals aan auto’s en etalages. De politie is nog bezig met een rondgang om een overzicht te krijgen van de schade aan straatmeubilair en privé-eigendommen. Om de daders te identificeren, zullen de beelden van de bewakingscamera’s geanalyseerd worden. Ook zes politievoertuigen raakten beschadigd door de relschoppers, en een van hun scooters werd in brand gestoken.

Twee van de drie gewonde agenten zijn elf dagen arbeidsongeschikt, de derde agent kan vier weken niet werken. Alledrie werden ze naar het ziekenhuis overgebracht. Langs de kant van de betogers werd één iemand naar het ziekenhuis overgebracht, voor een verwonding aan de hand.

‘Autoritaire weg’

De organisatoren hekelen de vrijheidsbeperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Die bieden geen structurele oplossing voor de zorg, klink het. Dat vindt ook een koppel uit Kortrijk, die met hun kinderen van 9 en 14 jaar meestapten in de mars. ‘Het covid safe ticket is geen optie voor de toekomst. Wij weigeren zo’n autoritaire weg op te gaan’, klinkt het.

Onder meer Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) liep mee in de manifestatie.

De afgelopen dagen werd ook Nederland, Oostenrijk en Kroatië betoogd tegen coronamaatregelen en (verplichte) vaccinatie. In Rotterdam mondde dat uit in hevige rellen.

Partner Content